Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET SYSTEEM VAN WEIGHT WATCHERS

Er is 7 kilo meer Janneke dan ik zou willen. Al jaren. Het zit aardig verdeeld, dus het valt niet heel erg op, maar tijdens het hardlopen denken mijn knieën daar anders over. En ik wil kunnen blijven hardlopen, dus: het moet eraf. De ervaring leert alleen dat dat niet lukt zonder stok achter de deur. En die hoop ik te vinden bij Weight Watchers.

De stok achter de deur blijkt Suzan te heten.
“Ik ben je coach”, zegt ze opgetogen als ik naar een meeting kom. Ik krijg papieren die ik in moet vullen. Daarna moet ik naar een tafeltje om af te rekenen voor de komende weken. En vervolgens word ik gewogen en krijg ik boekjes met informatie over de aanpak. Het beschouw het allemaal. Het is een superslim, typisch Amerikaans systeem. Commercieel tot op het bot, maar er is ook goed over nagedacht.

Na het wegen wacht nog een groepsmeeting. De zaal stroomt vol met... bejaarden. O, nee. Ik hou niet van bejaarden. Maar ik moet ze wel een ding nageven: het zijn slanke bejaarden. Ze blijken ook allemaal op gewicht te zijn. De meetings zijn hun motivatie om dat te blijven en een sociaal uitje. (Ze zullen ook de rest van de tijd ook overal doorheen gaan zitten te kletsen...)

De peptalk van Suzan gaat over ‘volhouden’.
“Wat goede voornemens hebben we allemaal, maar: hoe houden we het vol?”
Onder elkaar schrijft ze de letters S M A R T. Ik kijk naar de letters en heb ineens ontzettend veel zin in smarties.
Achter elke letter komt een woord dat vertelt hoe we het gaan volhouden: Specifieke doelstellingen, Meetbaarheid van het doel, Acceptabel doel?, Rationeel doel? en Tijdgebonden. Ik zie het verschil niet tussen Acceptabel en Rationeel, maar goed, ik snap ook wel dat SMAT of SMRT niet zulke commerciële woorden zijn.

Ondertussen vertelt Suzan vol verve haar verhaal.
“Met een specifieke doelstelling, bedoelen we een specifiek gewicht. Dus niet: ik wil ergens volgend jaar in een bikini kunnen lopen. Je kunt namelijk altijd in een bikini lopen. Misschien dat mensen ervan schrikken, of dat ze Greenpeace gaan bellen al ze je in bikini zien lopen, maar het kan altijd, dus dat is geen specifiek doel.”

Zouden de grapjes ook bij de opleiding tot Weight Watchers coach zitten? Ondertussen vertelt Suzan verder. In principe mag je alles eten, maar elk voedingsmiddel heeft een waarde in zogenaamde ProPoints. Je mag per dag 29 punten, dus het wordt rekenen. En sommige producten zijn wel echte afraders natuurlijk, zoals noten en kaas.
Noten en kaas, heb ik ineens ook ontzettend veel zin in.

Er volgt nog een ronde waarin gevorderden hun ervaringen van afgelopen week mogen vertellen. Eentje weet niet hoeveel punten jus is.
“Geen jus”, zegt Suzan.
“Moet ik dan droge aardappels eten?”, vraagt de vrouw.
“Je kunt een beetje bouillon binden”, zegt Suzan. “Dat smaakt net zo lekker.”
En zo krijgen we allemaal hele handige tips mee.

Het duurt me allemaal te lang en ik neem mij voor dat mijn specifieke doel is om zo snel mogelijk niet meer naar deze meetings te hoeven komen.
Dat betekent dus: snel afvallen.
En zo lijkt Weight Watchers mij een heel goed systeem.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments