Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET LEVEN DOOR EEN GROENE BRIL

Een wolk van chaos, dat is wat er binnenkomt. Een emotionele wervelwind die alle kanten uitschiet en daar zelf geen controle over heeft. Ergens in het midden zit Meike. Mijn eerste indruk: ze zit in een hevige relatie-crisis.

‘Sorry dat ik laat ben. Ik ben zo... De laatste tijd.... Ik weet niet waar ik moet gaan zitten. Waar moet ik nou toch gaan zitten!”
Ik wijs de stoel aan en ze ploft erin neer en net als ze weer wil gaan ratelen, valt haar oog op een van de edelstenen die op tafel liggen.
“Oh”, zegt ze. “Wat een mooie steen!” Ze neemt hem in haar hand en wordt meteen een stuk kalmer. Ik sta er echt van te kijken.

De steen is een peridoot. Ik heb hem onlangs gekocht in een winkeltje, eigenlijk vooral omdat ik hem zo mooi vond. Het is een heldere, groene kristal en ik haal naar boven wat de verkoopster ook alweer vertelde over de effecten ervan. ‘Kalmerend bij woede, goed voor mensen die onder een negatieve invloed staan, werkt beschermend en stimuleert het vinden van een eigen weg.’

Het is niet dat ik veel weet van stenen. Maar als mijn eerste indruk klopt, zou het wel eens precies de goede steen kunnen zijn op dit moment voor Meike. En dan zou haar intuïtie prima werken, want ze pakte hem duidelijk op gevoel en hij lijkt een goed effect op haar te hebben.

Maar de kalmte is van korte duur, want ze begint alweer te praten.
“Sssst”, zeg ik. “Bij een medium hoef je niks te zeggen. Ik moet voelen hoe de situatie is.”
“Ja maar”, zegt ze en ze begint uit het niets hard te huilen. Ze pakt haar handtas van de grond, zet hem op haar schoot, begint er wild in te graaien.
Ik vraag me af hoe ik door deze chaos heen kan komen. Eigenlijk kan ik alleen werken als ze niets zegt. Maar haar onrust is zo groot dat ik er niet doorheen kom en dat verbaast me. Ik krijg in de praktijk veel te maken met emotionele mensen en meestal kan ik ze juist heel goed rustig maken. Dus waarom nu niet?

Mijn hersens draaien op volle toeren, terwijl Meike gevonden heeft wat ze zocht: tissues. Ze droogt haar ogen, snuit haar neus. En het valt me op dat ze me duidelijk niet wil aankijken. Ze probeert het wel, maar ze kijkt steeds weg. Het lijkt ook wel of iets aan mij haar nog nerveuzer maakt. Wat is dit nu weer?
“Meike, kun je me even aankijken?”, vraag ik. Ik begin me nu echt zorgen te maken.
Ze kijkt naar me, heel even, maar dan flitsen haar ogen weer weg.
“Sorry”, zegt ze. “Ik kan het niet. Ik weet ook niet waarom.”

Ik sta op het punt om dit heel persoonlijk op te vatten, als ik ineens weer moet denken aan die peridoot. Het was het groen van de steen dat haar aantrok. Ze heeft groen nodig. Groen, de kleur van balans en van rust. Ik kijk naar mijn kleding: ik draag een felrode tuniek, met een knalroze sjaal erop. Mooie combi, maar precies de verkeerde kleuren voor deze vrouw in crisis, die duidelijk zeer gevoelig is voor het effect van kleuren. Tja, wat nu? Ik kan moeilijk mijn kleren uittrekken.
“Wat zijn dat?”, vraagt Meike ineens, want haar blik is nu gevestigd op het blad met gekleurde brillen dat in de kast ligt. Het zijn 8 brillen in verschillende kleuren die ik gebruik tijdens mijn cursusavond over het effect van kleuren.

Ik pak het blad en zet het voor haar neer.
“Welke kleur trekt je het meest aan?”, vraag ik.
Zonder aarzelen pakt ze de groene en zet hem op. Het effect is ongelooflijk: de wolk van chaos verdwijnt. Meike komt tot rust. Eindelijk kijkt ze me ook aan en voel ik dat ze zich kan openstellen voor een consult.

Na afloop gaat er een andere Meike de deur uit. Kalmer, sterker, ‘in control’. Mijn gevoel van een relatie-crisis bleek te kloppen en ik heb geprobeerd om haar handvatten te geven om weer verder te kunnen. Maar heel eerlijk gezegd denk ik dat ze er meer aan had om het leven even door een groene bril te kunnen bekijken, met een peridoot in haar hand. En dat ze de toekomst prima aankan dankzij het briefje met de adressen waar ze die dingen kan bestellen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments