Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GAT IN DE MARKT

“Wat is een gat in de markt?”, vraagt het patatje bezorgd.
Hij heeft het in de Donald Duck zien staan.
En als grote liefhebber van de markt, baart deze uitdrukking hem duidelijk zorgen.

Ik leg uit dat een gat in de markt niet gevaarlijk is, maar gewoon iets nieuws is waar heel veel mensen behoefte aan blijken te hebben en dat daardoor een groot succes wordt.
“En wat is dan nú een gat in de markt?”, vraagt het patatje.
“Tja”, zeg ik. “Als ik dat wist, dan zou ik heel rijk zijn.”

Een paar uur later lopen we door de supermarkt. Vlak voor de kassa’s is het rek van de frisdranken. Een muur vol met gekleurde flessen met drinken in allerlei smaken.
Maar.
Het afgelopen jaar is A. zich gaan verdiepen in E-nummers en andere kunstmatige toevoegingen. Hij vond een app die vanuit onafhankelijk (!) wetenschappelijk onderzoek is ontstaan en waarop van al die stoffen is te zien hoe schadelijk ze eigenlijk zijn. Er zijn 3 categorieën: groen (safe), oranje (beter vermijden) en rood (beslist vermijden). Wekenlang deed A. boodschappen met zijn telefoon in zijn hand, waarop hij de op de verpakkingen vermelde E-nummers checkte. De uitkomst was shocking. Heel veel dingen die wij altijd graag aten, zoals rösti, bepaalde cup-a-soups en de meeste zoutjes bleken hele schadelijke E-nummers te bevatten!

En frisdranken bleken helemaal een ramp. De ‘heavy’-varianten van bijvoorbeeld cola en tonic drink je niet vanwege de suikers. Maar in de light-versies zit standaard bijvoorbeeld aspartaam en het gebruik daarvan wordt echt afgeraden. Tot voor kort bevatte Rivella Light nog de minst schadelijke kunstmatige zoetstoffen. Maar sinds de restyling van het uiterlijk en blijkbaar ook van de inhoud, zitten ook daar ineens cyclaamzuur en acesulfaam K in.
‘Rood’, geeft de app aan. ‘Tijdens onderzoek in verband gebracht met het ontstaan van longtumoren en leukemie. Beslist vermijden!’

Dus, daar sta ik dan voor het frisdranken-rek. Ik ken alle smaken en ik vind het bijna allemaal lekker. Ik check voor de zekerheid nog een paar labels, maar het is allemaal hetzelfde: of suikers, of schadelijke zoetstoffen. Het lijkt erop dat dit schap uit mijn leven gebannen zal moeten worden.

Een gezonde light-frisdrank.
Dat is pas een gat in de markt.

(app: wat zit er in uw Eten, Corine Gouget)
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments