Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

1000 KLEINE STAPJES: 16

“Hoe gaat het?”, vraag ik mijn vader door de telefoon.
“Slecht”, zegt hij.
Er volgt een uitleg, soms in tranen, over dat zijn linkerhand nu definitief is uitgevallen en ook zijn linkerarm er soms ineens bijhangt.
“Als een soort vaatdoek. Het is zo erg! Nu ik nog maar 1 hand kan gebruiken, kan ik ineens een heleboel niet meer. Ik kan mijn overhemd niet meer dichtknopen want rechts doet het ook niet goed meer, dus ik zit hier met een open overhemd en ik kan ook niet meer koken. Ze stelden hier in het tehuis voor dat ik de maaltijden ga afnemen. Maar ja...”

Koken was zijn afleiding. Hij deed het ook altijd nog met plezier. Eenvoudige maaltijden zoals groentensoep, haché, rode kool met appeltjes en kaasfondue, vaak voor 3 dagen bereid waarbij er voor 2 dagen de vriezer inging. Het idee dat ook dat kleine genoegen binnenkort stopt, doet de tranen bij me opkomen.

“Ik heb zo’n counselor gebeld”, zegt mijn vader ineens. “Van die stichting De Einder.”
“O”, zeg ik.
“Het was een vrouw. Ze klonk wel goed. Ik heb een afspraak gemaakt, tenminste, als jij ook kunt.”
Ik kijk in de agenda en het kan.
“Er is ook een boek dat ze aanraadt om te lezen”, zegt mijn vader. “Van ene Boudewijn Chabot. Uitweg, of zoiets dergelijks. Kun jij dat voor me kopen?”

Ik moet denken aan de waarschuwing die iemand me onlangs gaf: ‘Janneke, ik vind het heel goed wat je doet voor je vader. Maar pas op, want hulp bij zelfdoding is strafbaar. En als je vader op onnatuurlijke manier overlijdt, dan komt de politie eraan te pas en ben jij een verdachte.’

Dat ik strafbaar ben aan het helpen vervullen van mijn vaders laatste wens, maakt me onpasselijk. En het roept ook iets opstandigs in me op. Wat is dit voor een k**-systeem waarin het woord menswaardig sterven niet voor lijkt te komen!
Maar ik moet helder blijven nadenken. Wat is strafbaar en wat niet? Volgens mij kan ik niet gepakt worden op het kopen van een boek.
“Ik zal het bestellen”, zeg ik.
“Dank je”, zegt mijn vader.
Hij heeft me nog nooit zoveel bedankt als de laatste weken.

Ik ga naar bol.com en bestel het boek.
Al dan niet met gevaar voor eigen vrijheid.
Er is wederom een klein stapje gezet.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments