Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

SPECIAALTJES

Het patatje is een speciaaltje.
En dus zit hij op een speciale school.
Een SBO-school, waar de kinderen hetzelfde leren als op andere scholen, alleen dan in kleinere groepen en met wat meer ondersteuning.

Deze week hadden A. en ik een afspraak op de school van het patatje. We liepen door de gangen met aan de muren de pictogrammen, speciaal voor de autistjes. We liepen langs de lokalen van de fysiotherapeut en de logopediste, voor de kinderen met motorische - en spraakproblemen. We kwamen in de klas en daar zat het patatje op ons te wachten. Een beetje in de war, omdat de rest van de klas nu naar huis ging en hij nog even moest blijven zitten, wat natuurlijk anders was dan anders. Voor het patatje is ‘anders dan anders’ alleen te behappen als het goed is uitgelegd. Maar dat had juf dan ook gedaan, want zij is een ‘speciale’ juf.

In de klas zag ik het speciale bureau van Mijntje, die een spierziekte heeft en daardoor niet kan werken aan een gewoon bureau. Op de muur hingen de aanwijzingen van wat te doen als Lena een epilepsie-aanval krijgt. Plaatje 1: rustig blijven. Plaatje 2: waarschuw juf. En ik zag het afschermhoekje waar Pietertje kan zitten als hij weer eens ‘druk in zijn hoofd is’. Op het bureau van het patatje lag zijn koptelefoon die hij op kan zetten als het geluid hem teveel wordt. Het patatje klapt namelijk dicht bij teveel geluid.
“Dan stoppen mijn hersens”, zoals hij het beschrijft.

Ik was geroerd door alles wat ik zag. De zorg, de liefde, de kennis, de flexibiliteit, de speciale aandacht voor kinderen die wat meer nodig hebben. Kinderen die door die aandacht later een grotere kans maken om gewoon mee te draaien in onze maatschappij om hun bijdrage te leveren.

Het speciaal onderwijs staat onder druk, zoals altijd.
Maar aan iedereen die het ‘te duur’ vindt, wil ik iets beloven.
Wanneer deze kinderen later in de maatschappij komen, brengen ze iets extra’s.
Omdat ze er zo hard voor hebben moeten vechten.
Omdat zij weten wat doorzetten is.
Nu zijn het ‘speciaaltjes met een achterstand’, maar tegen die tijd zijn het ‘speciaaltjes’ die wat extra’s te brengen hebben.
En die zullen zorgen voor heel veel inspiratie.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments