Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

1000 KLEINE STAPJES: 11

“Ik kom even niet verder”, zegt mijn vader. “Ik wil het wel, maar het lukt me even niet. Ik moet even wat kleinere stapjes zetten, geloof ik.”

Ik weet meteen waar hij het over heeft. Dit onderwerp is er iedere dag en ook de hele dag. Het is het eerste dat ’s ochtends door me heen gaat en door de hele dag heen bromt het op de achtergrond of schreeuwt het op de voorgrond. Soms denk ik er uren niet aan, maar ook dan is het nog aanwezig. Werken gaat nog, want ik kan me nog concentreren. Maar op het moment dat een klant de deur uitgaat, komt ‘het’ met dezelfde vaart naar binnen. Het klinkt door in films en in muziek. En het klinkt zelfs door in gesprekken die er helemaal niet over gaan.

“Die papieren invullen lukt me ook niet”, zegt mijn vader.
“O”, zeg ik.
“Ik voel me ook niet lekker, alsof mijn lichaam het nu ook opgeeft. Ik val steeds in slaap, heel raar. Soms ben ik verbaasd dat ik nog wakker word.
Rillingen.
Ik denk aan adviserende woorden van iemand: zorg dat hij de papieren snel invult. Als hij nu in een coma raakt, dan zijn uitgesproken woorden niets waard.

“Zal ik je helpen, met die papieren?”, vraag ik dan.
“Heel graag”, zegt hij opgelucht. “Want ik wil het wel.”
“Ik snap het”, zeg ik.
“En daarna moet ik met die papieren naar de huisarts. Dat is ook weer zoiets.”
“Ik ga wel mee”, zeg ik.
“Maar jij moet toch ook werken en zo”, werpt hij tegen.
“Dit is nu even het belangrijkste pap”, zeg ik. “Ik wil dat dit goed gaat. En ik kan niet alles tegelijk, maar dan moet de rest maar even naar de achtergrond.”

Het zijn zinnen die recht uit mijn hart komen en ik ben opgelucht als ik ze heb uitgesproken. Omdat ik wil dat hij weet hoe belangrijk hij voor me is. En omdat het mijzelf ook rust en helderheid geeft.
Dit is nu even het belangrijkste.
De rest moet maar even naar de achtergrond.
Sois.
So be it.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments