Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

DE BONNEFOOI

“We gaan een weekend weg, op de bonnefooi”, zei iemand laatst tegen me. ‘He’, dacht ik. ‘Op de bonnefooi. Die uitdrukking heb ik al lang niet meer gehoord.’ Volgens mij doen we dat ook steeds minder, gewoon op goed geluk vertrekken. Terwijl het eigenlijk veel mooier is en spiritueler.

Ik ben zelf van huis uit een gewoontedier. Vooral vroeger deed ik dingen altijd graag op de dezelfde manier, want dat gaf me een gevoel van veiligheiid. Maar toen ik me met het spirituele ging bezighouden, bleek dat moeilijk te combineren met mijn hang naar herhaling. Zo merkte ik een keer tijdens een meditatie waarin ik goed contact had met de andere kant. Ik vroeg:
“Wat kan ik doen om jullie nog meer in mijn leven toe te laten?”
Het antwoord:
“Meer loslaten. Minder gewoontes.”
Oei, daar raakten ze dus een gevoelig punt.

Maar ik begreep het wel. Als ze vanaf de andere kant proberen onze aandacht ergens op te vestigen, of ons wellicht af en toe wat willen sturen, dan wordt dat lastig wanneer wij vastgeroest zitten in allerlei patronen. En omgekeerd: wanneer wij hier op aarde af en toe de touwtjes wat laten vieren en bijvoorbeeld op de bonnefooi vertrekken, dan kun je als gids vanaf de andere kant nog eens een leuke ingeving doorsturen. Want wanneer je ‘op de bonnefooi reist’, sta je opener dan wanneer je, met oogkleppen op, je vertrouwde routes aflegt.

Deze meditatie vond plaats in de tijd dat ik nog werkte als redacteur. En het was niet lang na dit ‘inzicht’ dat ik een interview had met RTL-nieuwslezeres Femke Wolthuis. Zij vertelde tijdens dat gesprek een prachtig verhaal over een fase in haar leven waarin ze een keuze moest maken: of ze zou zich verder bekwamen in het schrijven, of ze zou gaan voor een carrière aan het toneel. Het lukte haar maar niet om de knoop door te hakken, maar op een bepaald punt móest ze kiezen. En toen besloot ze om, op een zomerse dag, een lang stuk te gaan fietsen. ‘En als ik terugkom, dan heb ik gekozen’, zo zei ze tegen zichzelf.

Ze fietste en fietste en uiteindelijk besloot ze bij een snackbar een ijsje te gaan eten. Toen ze daar op het terras zat, kwam er een man naar haar toe. Hij zei: “Juffrouw, ik zie u zo voor me in het theater. Wilt u voor me komen werken?” Ze fietste met deze man mee naar zijn theater en kwam zo terecht in de wereld van het cabaret. Iets wat nog altijd een grote rol speelt in haar leven en haar veel plezier geeft. En zo bleek dat fietstochtje op de bonnefooi er dus een met grote gevolgen.

Maar om een of andere reden doen we niet meer zoveel op de bonnefooi. We boeken onze vakanties al ruim van tevoren. We rijden iedere dag dezelfde weg naar het werk. Het is gewoonte. Het is veiligheid. Althans, dat denken we. Maar dan rekenen we dus buiten die andere wereld die toch echt tot doel heeft om voor ons te zorgen. Alleen zijn we daar, sinds de ontkerkelijking, steeds minder op gaan vertrouwen. In onze oren klinkt ‘deo volente’ ouderwets en vreemd.

Ikzelf probeer ondertussen meer los te laten. Door regelmatig nieuwe hardlooprondjes te rennen, door andere routes naar het werk te nemen en door aan het begin van elk consult open te laten hoe ik het zal aanpakken. Daarmee geef ik de andere wereld de kans om zich in het gesprek te mengen. En het werkt. De mooiste consulten zijn die waarin ik durf los te laten, zodat de andere wereld me een beetje mag leiden. De mooiste demonstratie-avonden, zijn de avonden waarop mijn collega’s en ik niet van tevoren plannen wat we gaan zeggen, maar we ‘voelen’ wat er leeft in de zaal en we daarop inhaken, waarmee we de mensen echt raken.

Gewoontes lijken veilig, maar ze zijn eigenlijk heel onnatuurlijk. Want het leven is continu in beweging en als je daarvan wilt profiteren, dan beweeg je mee. Erop vertrouwend dat de richting wel goed zal zijn. Want dat is wat bonnefooi betekent: à la bonne foi, op goed vertrouwen. In wie of wat dan ook.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments