Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

JALOEZIE

Ik heb het me vaak afgevraagd: waarom?
Waarom zijn wij mensen zo gauw jaloers als het gaat om de liefde?
Of het nou gaat om broers en zussen, vrienden en vriendinnen of om partners: we willen het liefst allemaal degene zijn van wie het meest gehouden wordt.
(Ikzelf niet uitgezonderd.)

Het is in de jaren ’60 wel geprobeerd: relaties met meerdere partners. Maar van wat ik ervan begrepen heb, was het niet zo’n succes. En een paar jaar geleden zat ik op een verjaardag naast een jonge vrouw die onderdeel bleek te zijn van een trio. Dat fascineerde me enorm, maar toen ik haar een jaar later weer op die verjaardag tegenkwam, was het over en uit.
“Het werkt toch niet. Er is altijd iemand jaloers”, was haar reactie.

En toen werd ik medium. En in die hoedanigheid krijg ik vaak mensen in de praktijk waarvan de partner is overleden, maar die na verloop van tijd weer een nieuwe liefde vinden. En vaak willen ze dan weten wat hun overleden partner daarvan vindt. Begrijpelijk, maar nou komt het: ik heb nog nooit doorgekregen dat de overledene dan jaloers was. Vaak laten ze wel zien dat ze bij leven wel jaloers waren. Stinkend jaloers zelfs! Maar eenmaal aan de andere kant... niet meer.

En dit keer vroeg ik mij af: waarom niet?

Ik ‘sprak’ erover met mijn mensen aan de andere kant en met mijn vriendin Margareth in het bijzonder. En dit was wat ze me liet weten: de spirituele wereld is een wereld van liefde. Hier is liefde in overvloed. Op aarde is liefde schaarser. Dat maakt dat aardse mensen er vaak en veel naar moeten zoeken en dat als ze het vinden, ze ‘hebberiger’ zijn. En het dus liever niet willen delen. Maar hier, aan deze kant, willen we dat juist wel. En zien we degene van wie wij houden het allerliefst gelukkig. Dat is wat dan telt.

Misschien vind ik dit soort dingen wel de mooiste dingen van dit werk.
Dat ik leer te begrijpen.
Dat ik antwoord krijg op vragen die ik al zo lang had.
Dat ik nu weet hoe het zit. En dat het zo dus niet altijd blijft...
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments