Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

A'DAM EN E.V.A.

Mijn eerste zomer in Amsterdam...
Het klinkt prachtig, deze openingszin.
Maar voor mij was het een hel.

De zon die brandde op het asfalt. Het gebrek aan groen en teveel aan zwart, het missen van vogels en de stank van de stad. Het getoeter van de auto's en getingel van de tram. Als ik mijn dagboek uit die tijd open sla, lees ik niets dan sombere gedachten.

Maar het was, zoals zo veel dingen, ook gewoon wennen. Het loslaten van het oude en het omarmen van het nieuwe. In de loop der jaren wende ik aan Amsterdam en ook aan de zomers. En daarna kon ik er zelfs van genieten. Van fietsen door de stad tijdens een late zomernacht, de taxi’s met open ramen, lachende mensen op een terras. Van roeien over de Amstel en daarna nog even op het vlot met de voeten in het water. Van de schepen die schommelden in de grachten en van studeren voor het open raam met op de achtergrond de Indiase muziek van de onderburen. Ik wende eraan en ik vond het zelfs mooi. Een ervaring die ik niet had willen missen.

Maar echte, grote liefde werd het nooit. En toen er in 1992 de kans was om de stad te verruilen voor plaatsje B. met de prachtige hei zo dicht bij huis, greep ik die met beide handen aan. Een stap die me heel gelukkig maakte. Amsterdam heb ik nooit gemist.

Vanavond was de serie A’dam en E.V.A. er weer.
“Je moet echt eens kijken, het is een leuke en knap gemaakte serie”, zei A.
Ik kijken. Ik zag beelden van fietsen door de stad, de kleine gezelligheid van een Amsterdamse bovenwoning, de grachten en de schepen, het park in de zomer...

“Ik geloof dat ik Amsterdam een beetje mis”, hoorde ik ineens iemand zeggen.
Ik schrok er zelf van.
Inderdaad, verdomd knap gemaakt die serie.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments