Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

VOLTOOID DEELWOORD

Nog één stukje hoor.
Dan hou ik erover op.
Over dat hele televisie-gebeuren.

Het was niet mijn eerste tv-optreden, trouwens. Ik ben een Gooisch meisje en Gooische meisjes komen gewoon vaker op tv omdat wij dichter bij Hilversum wonen. In de zesde klas van de lagere school kwam Ria Bremer in de klas voor een item over ‘zinsontleding’. Onze school deed nog aan ‘zinsontleding’ en dat was uitstervend. Er werd een les gefilmd. Ik mocht ‘voltooid deelwoord’ zeggen. Dat was mijn tv-debuut: ‘voltooid deelwoord.’

In het laatste jaar van mijn studie Vertaalwetenschap, dreigde de regering onze vakgroep op te heffen. Ten einde raad belde de hoogleraar mij op: ‘Kun jij niet een stunt bedenken?’ Ik bedacht een ludieke actie bij VPRO’s In de Kast. Met 6 studiegenoten deden we het gordijntje open, bepleitten onze zaak terwijl we – heel dramatich – Nederland van Europa losknipten. (Dat zou gebeuren als ze de vakgroep Vertaalwetenschap zouden opheffen.) Het was heel gênant om terug te zien. De vakgroep werd toch opgeheven. En voor zover ik weet is Nederland nog niet losgeknipt van Europa.

Dan was er nog Tussen Kunst & Kitsch, vorig jaar. Ik ging naar een taxatiedag met de pipo en een enorme, gietijzeren knoop. Kon niet missen dat ze ons zouden filmen. “Die zit behoorlijk in de knoop he”, zei de cameraman terwijl hij me filmde. “Ja, heel erg”, zei ik. Lekker assertief.

En dan hadden we dus gisteren, het Prem-optreden. Taaltechnisch liep het in elk geval goed. Wel viel me weer op dat 5 jaar balletles als kind niets aan mijn houding heeft verbeterd. (Wat wel de insteek was destijds.) En ik lach raar. Maar daar doe je niks meer aan. Het lukte me zowaar om de hele uitzending te bekijken zonder mijn handen voor mijn ogen. Dus, slotconclusie, al met al hebben we in de loop der jaren toch wat bijgeleerd.

Bijgeleerd: voltooid deelwoord.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 6 comments