Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

AAN DE KANT / AAN DE ZIJDE

“Het heette oorspronkelijk The Guest”, zei Kees van Kooten vanmiddag in het programma Kunststof. “Maar ik heb er van gemaakt: Te Gast.”
Hij had het over zijn vertaling van een van de gedichten van Billy Collins.
“Het was wel een moeilijke beslissing”, ging Van Kooten door. “Je zou bij The Guest eerder denken aan De Gast. Maar ja, De Gast..., dat klinkt in het Nederlands dan weer zo... En Te Gast, dat vond ik juist wel goed klinken. En het dekte de lading van het gedicht ook. Al was ik wel bang dat ik er iets van een betekenis aan toevoegde. En dat mag natuurlijk niet. Allemaal van dat soort overwegingen... Ja, je leest het voor in 2 seconden, maar je bent er echt een hele middag mee bezig hoor.”

Vertalen is puzzelen zonder eind. Dat weet ik, want ik ben afgestudeerd in de Vertaalwetenschappen. Dat was vier jaar puzzelen met woorden, zonder eind, en in opperste gelukzaligheid mag ik wel zeggen. Al herken ik ook zeker de wanhoop van Kees van Kooten.

Bijna drie jaar geleden begon ik aan de vertaling van On The Side of Angels, de biografie van het Britse medium Gordon Higginson. En meteen stond ik al voor zo'n beslissing, want wat ging ik doen met de titel: Aan de Zijde van de Engelen, of: Aan de Kant van de Engelen. Lastig. Aan de Zijde klinkt dichter bij het origineel. Maar het heeft ook iets vreemds in het Nederlands. Aan de Kant klinkt gewoner, maar betekent toch net weer iets anders. En als het gaat om de inhoud van het boek, is voor beide iets te zeggen. Ik dacht: ik stel het uit tot ik het hele boek vertaald heb.

Inmiddels is dat zo ver. Het voorwoord, de inhoud, de verklarende woordenlijst, het is allemaal af. Alleen die titel nog: Aan de Zijde van de engelen, Aan de Kant van de engelen... Aan de Kant, Aan de Zijde. Is er niet een of andere Vertaalengel die me een zetje kan geven naar de juiste... kant?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments