Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE PIPO'S LEGO PARTY GAME

IMG_0459

Drie was de pipo toen A. hem voor onze oude Nintendo 64 zette.
Hij drukte een Mario game in het apparaat en gaf de pipo de controler.
“Ga maar spelen”, zei hij.

Ik durf te beweren dat op die dag het leven van de pipo totaal is veranderd. Hij vond gamen prachtig. En Mario werd zijn grote held. Lange tijd heb ik dat niet serieus genomen, omdat in mijn ogen een getekend Italiaanse loodgietertje dat om de haverklap ‘woehoe’ roept, geen held kan zijn. Maar als je aan de pipo vraagt: ‘Wie zou jij eens in het echt willen ontmoeten?’, tja, dan noemt hij hem toch echt...

Vanaf zijn vijfde weet de pipo ook wat hij wil worden. Aanvankelijk noemde hij het nog ‘spelletjes-maker’. Inmiddels heet het ‘game-ontwerper.’ Hij weet precies welke games hij wil gaan maken (‘Geweldloos en met veel humor’). Hij weet ook waar de beste opleiding zit (‘Je hebt er een in Nederland, maar ik wil naar die in Amerika’). En: de pipo maakt ook doorlopend games.

Aanvankelijk waren dat nog hele simpele spelletjes, met één hoofdregel: de pipo wint. Maar inmiddels zijn die spellen een stuk geavanceerder. Zo bedacht hij het spel ‘De 8 Plagen van de Pipo’ en dat doe je echt voor je lol! En nu heeft hij ‘Pipo’s Lego Party Game’ gebouwd. Het is gebouwd van legosteentjes en je moet een soort ‘levensroute’ afleggen met hindernissen, maar ook met safe-points en twee winkeltjes. Bij de Tovenaar kun je ‘geheime weggetjes’ kopen. En in de Kristalshop haal je kristallen om jezelf mee te beschermen.
“En als je op een wit legosteentje komt, dan gebeuren er ‘bijzondere dingen’”, legde de pipo uit. “Zoals bij deze, daar staat een witte uil zoals je ziet en die vraagt of je hem naar de Tovenaar wilt brengen. Als je dat doet kost het je tijd, maar het levert je ook een verrassing op. En je weet pas hoe leuk die is, als die verrassing je overkomt.”

Van alle beroepen die ik me had kunnen voorstellen bij mijn zoon, is game-ontwerper wel het laatste. Ik heb namelijk zelf helemaal niks met games en na het tennisspel op de tv en packman, ben ik ook niet meer mee-geëvolueerd met die revolutie. Maar goed, kinderen krijgen is natuurlijk net zoiets als op een witte steen terecht komen in de Pipo’s Lego Party Game: er gebeurt iets bijzonders. Je krijgt een verzoek om iets te doen. Het kost je tijd, maar... het levert je ook een verrassing op. En je weet pas hoe leuk die verrassing is, als hij je overkomt...
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments