Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN NIEUWE NICHT

Het was in die week dat mijn boek van de drukker kwam.
Dat was sowieso een superweek.
De leuke dingen vlogen me werkelijk om de oren.
Ik kreeg nieuwe opdrachten, ik kreeg complimenten, ik kreeg een schilderij dat iemand speciaal voor mij gemaakt had...

Nou goed, in die week dus, toen ik van alles kreeg, kreeg ik ook dat mailtje. Het kwam van de jongste dochter van de oudste broer van mijn vader. Het kwam dus van een nicht, een mij onbekende nicht.

Haar vader en mijn vader waren weliswaar broers, maar ze hadden geen contact. Dus ik wist niets anders van haar dan haar voornaam die klonk als een echo uit een ver, ver verleden.
Maar zij mailde me dat wel nog een paar herinneringen aan mij had en de laatste jaren moest ze af en toe aan me denken. Ze had me gegoogled en zo ook ontdekt wie ik ben en wat ik doe.

Dat was al leuk 1, want wat bleek: zonder dat we elkaar ooit gekend hebben, hebben we ergens in het leven wel dezelfde afslag genomen, namelijk die in de richting van de spiritualiteit. Ook zij heeft een opleiding in die richting gevolgd en staat op het punt om ermee te gaan werken. 'Grappig', dacht ik toen ik dat las.

We spraken af dat ze langs zou komen en gisteravond was het dan zo ver. Ik was zowaar zenuwachtig.
De deurbel ging, en daar stond ze voor de deur: mijn nieuwe nicht! We leken voor geen meter op elkaar, maar toch was er iets van herkenning. Of verzonnen we dat nou?
We gingen zitten met een pot thee en in de 3 uur die volgden, kwam dat waar ik bijna niets van weet en waar ik ook nauwelijks belangstelling voor heb, ineens tot leven: mijn familie. Het was verbijsterend was dat we, los van elkaar en in twee verschillende gezinnen, toch heel veel dezelfde dingen meegemaakt hebben. En later dezelfde keuzes hebben gemaakt

Thema's in de familie zoals dominante ouders, verslaving in het gezin, verbroken contacten, de liefde voor het water en zelf een kind met autisme hebben, het kwam allemaal overeen. Mijn mond viel open van verbazing.

"Ik dacht altijd dat familie alleen maar lastig was en dat ik er niks mee had", zei ik tegen A. toen we mijn nieuwe nicht hadden uitgezwaaid.
"Dan kan wel wezen, maar je familie heeft wel iets met jou", zei A.

En dat was een waar woord.

Vandaag vroeg iemand om mijn achternaam.
"Leber", zei ik. "L-E-B-E-R."
Ik zei het zoals ik het al mijn hele leven zeg.
En toch klonk het vandaag ineens een beetje anders.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments