Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ALLEBEI ZIELIG

De daklozenkrant-verkoper bij de supermarkt geeft nooit wisselgeld terug. Een krant kost 1 euro 80, je geeft hem 2 euro en je krijgt... niks terug.
Blijkbaar vindt deze daklozenkrantverkoper het vanzelfsprekend dat hij het wisselgeld mag houden. Dat klopt niet. Nu is het eigenlijk een veredelde vorm van bedelen en dat vind ik irritant.

"Ach mam, wat maakt het uit", zei de pipo toen we het er laatst over hadden aan tafel. "Die man is dakloos. Dan ga je je toch niet druk maken over 20 cent."
Daar had de pipo een punt.
De pipo heeft tegenwoordig steeds meer punten.
Soms moet ik oppassen dat hij niet meer punten heeft dan ik.

NIW. Ik fiets vandaag over de hei. En wie komt daar aanfietsen: de daklozenkrantverkoper.
"Hm, hij heeft dus wel een fiets", denk ik bij mezelf. Waarop ik - in mijn hoofd - alweer de stem van de pipo hoor: "Mam, hij is dakloos. Maar daarom hoeft-ie nog niet fietsloos te zijn."
Weer een puntje voor de pipo.
Op dat moment kruisen wij elkaar, de daklozenkrantverkoper en ik. En er klinkt een riedeltje. Het is het riedeltje van de dakloze, of beter gezegd, van de mobiel van de dakloze. Hij neemt op en begint een gesprek in een voor mij onbekende taal.

Nu heeft de pipo toch een probleem, denk ik.
"Een dakloze met een fiets en een mobiel...", gooi ik hem thuis voor de voeten. "Dat is toch geen dakloze? Vroeger, toen ik jong was en in Amsterdam woonde, toen sloften de daklozen achter supermarktwagentjes vol met Albert Heijntassen door de stad. Dát waren nog eens daklozen..."
"Ja, duh, vroeger!", zegt de pipo. "We leven in het nu hoor mam en in het Gooi. Die man heeft gewoon geen thuis en dat is zielig. En jij hebt niet door dat de tijd veranderd is en dat is ook zielig."

Dus, even recapitulerend: je hebt de dak- en thuislozen.
En je hebt de punt- en tijdlozen.
En die zijn allebei zielig.
Punt.
Uit.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments