Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

WEL / GEEN BOOT (DOORHALEN WAT NIET VAN TOEPASSING IS)

Ik kom uit een gezin met een boot.
Ieder weekend tussen pakweg mei en oktober, zaten wij op het water. Elke vakantie zaten wij op het water. Ik leerde zeilen, ging zeilles geven, ontmoette een man (A.) die ook zeilles gaf en samen zeilden wij ook jaren.

Maar gaandeweg begon het varen anders te voelen. Het leek wel of de magie weg was. Friesland werd minder idyllisch, de Wadden werden steeds drukker en eigenlijk had ik het wel gezien in de watersportwereld. Zo verkochten we uiteindelijk de boot. Best een radicale beslissing.

Mensen die ons goed kennen, zeggen soms: jullie zonder boot? Dat kan helemaal niet! Maar dat valt reuze mee hoor. Zonder boot betekent ook: zonder onderhoud, zonder veel kosten, zonder de dwang van elk mooi weekend te moeten varen.

Vandaag waren we uitgenodigd door vrienden A. en M. en hun kids. Om te komen varen op hun boot. We kwamen aan bij hun haven. Ik liep over de steiger. Een eend kwaakte en bootjes deinden zachtjes op en neer. O ja, zo was dat ook... We stapten aan boord bij A. en M. Het gevoel van op een schip zitten, dat altijd in beweging is. Hun dochter S. kwam terug van zeilles en zeilde in haar Optimist de haven in. Ik zeilde vroeger ook in een Optimist. We voeren zelf uit, het fokje erbij. "Jan, wil jij even sturen?", vroeg vriendin M. Ja, heel graag zelfs. Het gevoel van een schip sturen over een plas met water.

Het was heerlijk. Het varen, het afmeren, het eten aan de waterkant. Tot en met het altijd weer enigszins klungelige afwassen aan boord aan toe.

Toen we weer aan wal stapten, stelde ik mezelf de hamvraag: 'Wil ik dit ooit weer terug in mijn leven?'
Even was het stil.
Toen besefte ik dat alles heerlijk was geweest, maar dat het ook heerlijk was dat ik me niet druk hoef te maken over dingen als het onderhoud en de winterstalling... Dus het voorlopige antwoord: voorlopig niet.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments