Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZESENHALF

“Zeg, hoe gelukkig ben jij eigenlijk, op de schaal van 0 tot 10?”
Ik vraag het aan de pipo tijdens de afwas.
Sinds kort droogt hij af en dat leidt tot allerlei nieuwe gesprekken en nieuwe vragen.
De pipo zucht. Hij denkt na.
“Zesenhalf”, zegt hij dan.
Ik schrik.
“Zesenhalf?”, roep ik uit. Ik kijk naar de pipo en ik zie dat hij het meent. “Dat is niet zo hoog. Hoe komt het dat het geen zeven is? Of een acht?”
“Omdat ik geen rust heb”, zucht de pipo.
Hij had het er de laatste maanden al vaker over. Of eigenlijk zelfs het hele afgelopen schooljaar. ‘Ik wil rust. Ik heb geen rust.’ Steeds maar zich verheugen op het weekend, want dan had hij tenminste misschien heel eventjes rust. Hoewel dat ook altijd weer tegenviel.

Aanvankelijk gaf ik de school de schuld, want tjonge, wat moeten ze hard werken tegenwoordig. Maar nu zitten we in de vijfde week van de grote vakantie waarin hij hoegenaamd niets heeft hoeven doen. Dus als hij nu geen rust voelt, wanneer dan wel?

Ik stel de pipo vragen en probeer tot de kern van de zaak te komen. En het beeld wordt steeds duidelijker: de pipo heeft geen rust omdat hij zich snel gestresst voelt, wat voor een groot deel te maken heeft met druk die hij zichzelf oplegt. Omdat hij alles Heel Goed Wil Doen.

Van wie zou hij dat hebben...

Na afloop van het gesprek zie ik aan de muur een hele oude foto hangen van de pipo. Hij zit op een campingstoeltje, en lacht voluit en volledig onbezorgd. Hij was toen 3 jaar oud; nog geen school, nog geen broertje met autisme en nog geen stress. Die tijd is voorbij. Nu scoort hij maar een zesenhalf op de geluksmeter en worstelt hij met mijn tekortkomingen. Heel naiëf van mij, maar daar had ik even niet op gerekend.

Maar goed, we maken een plan. Een plan dat begint met praten met meester Rik. En een plan waarbij we ervoor gaan zorgen dat de pipo leert om ‘gewoon’ zijn best te doen en niet nog zoveel extra die hem alleen maar stress oplevert.

Misschien steek ik er ook nog wat van op...
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments