Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ALLEMAAL MIJN SCHULD

Het is zondagochtend.
De pipo staat te peuteren aan zijn vaderdagcadeautje.
“Jeetje!”, roept hij geïrriteerd uit. “Het stickertje van de prijs gaat er niet af. En dan zijn het ook nog eens 3 stickertjes. Waarom in godsnaam!”

Ik weet het antwoord.
Het komt door mij.

Ik groeide op in plaatsje S. En daar had je, in de winkelstraat, Cadeaushop Van de Ven. Ze verkochten er van alles wat leuk was om cadeau te geven; van springtouw tot stickers, Suske en Wiskes, leuke gummen, etc. Ik had wat geld om een cadeautje te kopen voor de verjaardag van een vriendinnetje en ik wist precies wat ik hebben wilde: een stift in de vorm van een muis. Alles aan deze stift was leuk, op een ding na: de prijs. De muis viel net buiten mijn budget.
MAAR. Verderop in de winkel had ik een Mickey Mouse-sleutelhanger zien hangen die wel binnen mijn budget viel. En toen besloot ik iets heel inventiefs, namelijk om eigenhandig de muisstift af te prijzen, door het originele prijsstickertje eraf te halen en daarna te vervangen door het Mickey Mouse-sleutelhanger-prijsstickertje.

Het ging verbazingwekkend makkelijk. De vrouw van de winkel lette niet op en bovendien bestonden prijsstickertjes toen nog gewoon uit een geheel. Ik was nog best trots op deze enorm oplossing toen ik bij de toonbank kwam. Alleen daar gebeurde iets. De vrouw van de winkel, die trouwens ontzettend op Mireille Matieu leek, keek me aan op een indringende manier... Ik dacht: nu gaat ze zeggen dat ze me betrapt heeft. Maar dat deed ze niet. Ze keek me alleen zo aan en vroeg heel koel of het een cadeautje was. De rillingen liepen me over de rug.

Pas maanden later durfde ik weer een keer in Cadeaushop Van de Ven te komen. Ik was helemaal over de spanning heen en eigenlijk hoopte ik weer iets te vinden dat ‘in de aanbieding was’. En toen zag ik het: ze hadden nu andere prijsstickertjes. En ze bestonden uit 3 delen.

De pipo is eindelijk klaar met peuteren.
“Rotstickertjes!”, moppert hij voor zich uit.
Ik voel me er nog steeds naar onder.
Het is allemaal mijn schuld.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments