Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN WATJE ZONDER ABONNEMENT

Telefoon.
Rozemarijn van Oxfam/Novib.
Rozemarijn is een mooie naam. En Oxfam/Novib een goed doel. Vandaar waarschijnlijk dat ik ‘ja’ zeg als Rozemarijn vraagt of ze gelegen belt. Terwijl het helemaal niet gelegen is.

Het gaat om een ‘speciaal project’, volgens Rozemarijn. Ter ondersteuning van ‘bijzondere schrijftalenten’ in de derde wereld. En dan barst ze los. Ze vertelt dat die talenten een podium verdienen. En bovendien een kanaal om hun vrije mening te kunnen uiten, want dat is in veel van die landen een groot probleem. En dat Oxfam/Novib zich ten doen heeft gesteld om ...
Een hele lastige eigenschap van mij is dat ik mensen die me aardig lijken niet kan onderbreken. Maar: ik kan wel heel goed dingen doen met een telefoon tussen oor en schouder. En dus doe ik tijdens Rozemarijns verhaal de deur open voor de pipo die terugkomt van atletiek. Ik pak het tosti-apparaat, besmeer vier boterhammen met boter en kaas en leg ze in het ijzer. Ik maak een glas water, pak een bord en spuit er ketchup op. Ondertussen is Rozemarijn bij de ‘aanbieding’. Nu moet ik mijn kans grijpen.
Ik zeg: “Uhm...”
En Rozemarijn zegt: “Een ‘wereldabonnement’ kost 24,95 en dan krijgt u drie boeken per kwartaal. Die zijn prachtig om te lezen en heel interessant. Daarnaast ontvangt u ook nog...”
Wat ben ik toch een watje. Ondertussen gooit kat Roderick de hagelslag om. De hele keukenvloer ligt vol met hageltjes. Als je daar op gaat staan krijg je nog meer troep. Dus: die hagelslag moet weg. Maar ik kan toch moeilijk gaan zuigen dwars door een telefoongesprek heen.
En dan heb ik er genoeg van.
Ik zeg tegen Rozemarijn: “Sorry, ik moet je nu echt onderbreken...”
“Bijna klaar”, zegt Rozemarijn.
Ik pak de stofzuiger. Steek de stekker in het stopcontact. En ga zuigen. En ik hou daarbij – heel belachelijk - de telefoon nog steeds tussen oor en schouder.

Het zuigen is klaar.
“Hallo”, roep ik in de telefoon.
Opgehangen.
Een watje, dat ben ik. Maar tenminste wel een zonder ‘wereldabonnement’.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments