Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

WE ZIJN TOCH GEEN COMPUTERS!

In het tv-programma VPRO’s boeken is Hugo Brandt Corstius te gast.
Brandt Corstius heeft het over het uitsterven van de mens. Dat gebeurt volgens hem over 150 miljoen jaar (dus ik voel me niet echt aangesproken). Hij heeft de mens niet echt hoog zitten, onder andere omdat we te dik zijn. (Hier voel ik me wel aangesproken.) Nee, dan de mieren! Dat zijn volgens hem überwezens. Onder andere omdat ze zo goed georganiseerd zijn. En omdat ze iets bijzonders zouden kunnen.
“Mieren kunnen na hun dood nog een signaal geven dat ze dood zijn”, zegt Brandt Corstius. “Dat is het teken voor andere mieren om de dode mier op halen en te verwijderen. Dat kunnen mensen niet.”

Ik denk terug aan afgelopen week. Tijdens een huiskamer-optreden als medium vertelde een jonge vrouw me hoe een vriend van de familie direct na zijn dood in de kamer van haar broer was verschenen.
Ik denk terug aan dat consult van afgelopen donderdag. Toen een vrouw vertelde hoe ze een nacht lang had liggen woelen en steeds aan haar vader dacht. De volgende ochtend bleek hij dood te zijn.
Ik moet ook weer denken aan gisteren. Voor een groepje van tien man had ik een demonstratie waterlezen gedaan. Iemand (ik wist niet wie) had zijn handen in een bak met water gestoken. Daarna deed ik hetzelfde en kon vertellen wat er op dit moment actueel was in zijn leven. Men keek me verbijsterd aan toen het allemaal bleek te kloppen.
“Mensen”, zei ik bijna wanhopig. “Dit is geen gave. Dit is voelen. Dat kunnen jullie ook.”
‘Kunnen wij dat ook?’, was de reactie.
“Ja!”, riep ik uit. “Jullie zijn toch geen computers. Jullie zijn mensen!”
Toen ik na afloop naar huis fietste, realiseerde ik me dat dat me geraakt had. Hoe ver mensen afstaan van hun gevoel. Dat ze vaak geen idee meer hebben van wat ze daarmee kunnen. Dat sommigen er zelfs zo ver van afstaan dat ze denken dat een mier gevoeliger is dan een mens.

Ik moet de eerste mier nog tegenkomen die kan waterlezen.
Dus Brandt Corstius, eat you heart out.
(We zullen het sneller weten dan jij denkt.)
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment