Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE BTW-JONGENS

Ik moest wel een gaap onderdrukken, toen vanmorgen de nieuwe fiscale meneer tegenover me zat die mijn boekhouding gaat doen. Hij had het over H38’s en IB-formulieren en over hoe het zat met mijn representatie-kosten van het afgelopen jaar. Allemaal stof waar ik mijn gedachte niet lang bij kan houden, dus ik dwaalde een beetje af en ik dacht: hoe kan het nou dat iemand hier dag en nacht mee bezig is. Dat is toch saai?

Maar die gedachte duurde niet lang. Want toen de aangifte omzetbelasting ter sprake kwam, kreeg de verder zo nette fiscale meneer ineens een hele andere blik in zijn ogen. Ik zag iets oers. Iets vurigs. De blik van een jager en van een prooi tegelijk.
“Jaaa, want pas op hoor”, riep hij ineens veel harder uit, “die BTW-jongens, die zijn echt scherp. Die gaan voor het geld. En die gaan ook echt op pad om thuis te komen met iets...”

Ik zag de BTW-jongens voor me. Hoe ze elke ochtend scheurend in blauwe autootjes het belastingpand verlaten, op jacht naar boekhoudinkjes met foutjes in de BTW. ‘Hier die bonnetjes!’, schreeuwen zet uit als ze een kantoor binnenvallen. En dan maar speuren en speuren en geld zoeken, lekker veel geld en dat dan weer meenemen, in de blauwe autootjes, naar de belastingpand, waar de baas ze al buiten staat op te wachten.
“Hebben jullie geld?”
“Ja, we hebben geld!”
“Goed zo mannen, grrrr.”

Maar ik zag ook dat de fiscale meneer mij dat niet zou laten overkomen. Omdat hij ook een missie heeft in zijn leven: het wegkapen van prooien voor de neus van de BTW-jongens. En dat hij daarin behoorlijk ver kan gaan. Ja, hij lust ze rauw, die BTW-mannetjes, wraaah!

“Dan heb ik hier nog een contract”, zei de fiscale meneer ineens weer veel rustiger.
Hij schoof het papier onder mijn neus.
Ik zette mijn handtekening met een grote zwier.
En ik voelde me reuze veilig.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments