Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DINGETJES

De hele nacht k** geslapen.
Oorzaak: dingetjes.
Als ik ’s ochtends wakker word is dat ook het eerste wat ik zie: dingetjes, dingetjes, dingetjes...

Het gaat hier om dingetjes die moeten gebeuren. Mailtjes die ik moet versturen, facturen die ik moet maken, spullen die ik nog moet kopen voor in mijn praktijkruimte, schilderen aldaar en dingen ophangen, dingen erheen brengen... dingetjes dingetjes. En dan hebben we nog de Kerst, de inkopen, toch iets leuks voor op de tafel, heb ik wel 5 dezelfde wijnglazen en o ja: cadeautjes! En dingetjes die per-se-voor-de-Kerst-moeten. Ik moet nog een VAR-verklaring invullen, rekeningen betalen, boeken terugbrengen naar de biep, kerstkaarten afmaken en shit, straks is de huisarts op vakantie en ik MOET nog een recept voor medicijnen van hem hebben... dingetjes.

Ik probeer de dingetjes te lijf te gaan met een lijst. Daar zet ik ze allemaal op. En dan zet ik erbij wanneer ik ze ga doen. Dat zal ze leren!
Maar de lijst is meer dan 1 A4 lang. En terwijl ik hem aan het schrijven ben, gaat de telefoon en komen er weer nieuwe mailtjes binnen, oftewel: nog meer dingetjes!
“Aaaaaah!”, schreeuw ik uit.
Ik krijg het paniekerige gevoel dat de dingetjes mij eronder gaan krijgen. Dan spreek ik mezelf toe:
“Gewoon ergens mee beginnen nou!”, zeg ik streng. “Eerst naar de biep.”

Ik kom bij de biep. Die is nog niet open. Ik moet nog tien minuten wachten. Zucht. Naast de biep staat een grote kerk. En in de kerk, klinkt een orgel. De organist is aan het oefenen, waarschijnlijk voor de nachtmis. Hij maakt ook fouten, hoor ik. En dan begint hij gewoon opnieuw en dan herhaalt hij dat stukje een keer of drie, tot je hem hoort denken: zo is het goed. Ik hoor aan de manier van repeteren dat de organist er heel rustig onder blijft.

Blijkbaar inspireert me dat, want ineens word ik ook heel rustig. Kerst gaat helemaal niet over dingetjes, bedenk ik me, maar over gezelligheid. En gezellig wordt het ook wel met vijf verschillende wijnglazen.

Ik wens u, nu alvast, een ontzettend chille Kerst en een dingetjesloos 2009.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments