Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

OOG IN OOG MET KRAKERS

fort

kabouter

Je hebt van die menstypes die je wel ziet, maar nooit spreekt.
Dat had ik met krakers.
In mijn Amsterdam-tijd zag ik ze wel – mijn faculteit lag vlakbij het legendarische kraakpand Vrankrijk – maar ik sprak ze nooit. Ze zien er natuurlijk ook een beetje eng uit. Niet zo van: laten we even leuk kletsen. Meer zo van: opzij burgertrut, want je staat de anarchistische revolutie in de weg!

NIW, gisteren was ik op reportage. Ik liep mee met het tv-programma Vroege Vogels en die bezochten een gekraakt stuk grond in Amsterdam. De krakers aldaar hadden een missie die verder ging dan zich verzetten tegen leegstand, zo begreep ik al gauw. En zo stond ik ineens te praten met een jongen met een hanekam, opgemaakte ogen en vier piercings in zijn lip. En: hij deed geen vlieg kwaad. Nee sterker nog, hij was dol op vliegen! En op planten en op bloemen en eigenlijk op de hele natuur. Op het terrein hadden ze, behalve een fouten fort, ook aantal proeftuinen gebouwd volgens de principes van de permacultuur. „Over 30 jaar wordt de olie zo duur, dat er een crisis uitbreekt”, vertelde de kraker dreigend. “Dan kunnen we ons voedsel niet meer van over de hele wereld laten komen en moeten we weer zelf gaan kweken. Hier laten we zien hoe dat kan op een goede manier. De buurt steekt er dus ook nog wat van op.”

Ik liep door de tuinen. Het was een boeiende omgeving vol tegenstellingen. De bloemen en de bijtjes waren heel lieflijk. Net als al die krakers die onkruid zaten te wieden. Aan de andere kant zag het fort er agressief uit en hadden ze een boom gereed gemaakt om zich aan vast te ketenen bij een eventuele ontruiming.

In de bloementuin stond ook een tuinkabouter.
Hij zat opgesloten in een kooitje.
En dat was maar goed ook; hij was gewapend met een mitrailleur.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments