Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE FILMJUF KOMT WEER

Weet u de filmjuf nog?
Die komt ons, namens de school van het patatje, regelmatig filmen thuis.
Het is een onderdeel van de intensieve begeleiding die het patatje krijgt, maar wel mijn minst favoriete onderdeel. Het is toch altijd weer confronterend om jezelf terug te zien. Al is het maar omdat het op die films net lijkt alsof ik helemaal geen 20 meer ben, wat natuurlijk nooit kan kloppen, dus waarschijnlijk heeft de filmjuf een hele slechte camera.

We zijn nog niet ernstig gecorrigeerd door de filmjuf. Sterker nog: ze is heel tevreden. We communiceren goed met het patatje en op wat kleine tips na, heeft ze ons nog nauwelijks bij hoeven sturen. En dus had de filmjuf een idee.
“Ik wil graag nog een keer komen filmen tijdens ‘een wat moeilijker moment’”, zei ze. “Bijvoorbeeld tijdens het avondeten.”

Iedereen die kinderen heeft, begrijpt de horror van dit voorstel. Eten met kleine kinderen is namelijk niet leuk. Ze eten niet door, knoeien doorlopend, praten met volle moond, klagen over het eten, willen steeds van tafel en zeuren om hun toetje. Dus. Niet echt iets wat je gefilmd wilt hebben.

NIW, de filmjuf kwam toch en ik was de hele dag al een beetje gespannen. We gingen aan tafel, het ping! van de camera klonk en.... actie. Of eigenlijk: juist niet. De pipo en het patatje pakten vork en mes en gingen eten. Verbaasd keken A. en ik elkaar aan. Wat was dit nou? Wat een stilte. Het voelde zelfs een beetje saai aan tafel. Dus begon ik maar een gesprek met A. te voeren. Niemand die erdoorheen tetterde en misschien viel het me daardoor wel op dat ik eigenlijk heel erg met volle mond praatte. Bovendien zag ik dat A. stiekem steels in een krant zat te lezen die op de hoek van de tafel lag. En ik merkte dat ik de hele tijd heen en weer zat te wiebelen. Weliswaar omdat ik pijn in mijn rug had, maar het stak wel erg af tegen de doodstil zittende jongetjes. Ping! klonk het na een tijdje. De camera ging uit.
“Volgende week even nabespreken?”, zei de filmjuf.
A. en ik kijken er doodsbenauwd naar uit.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments