Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN PETITIE, WAAROM NIET...

Een oud-studigenoot stuurde me een e-mail:
‘Red de talenstudies, teken de petitie!’, klonk de noodkreet.
Ik kreeg meteen een deja-vu.

Ik studeerde Vertaalwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. En aan het eind van mijn studie kwam het nieuws dat ‘we’ geschrapt dreigden te worden in de volgende bezuinigingsronde.
Onze hoogleraar vocht als een leeuwin, maar was de wanhoop nabij. “Kun jij niet iets bedenken om de aandacht van een groot publiek te trekken?”, vroeg ze me. Ik was altijd een actieve studente geweest en had in allerlei besturen gezeten, dus ze wist dat ze een beroep op me kon doen.
“Geen petitie of zo”, zei ze. “Maar iets geks.”

Iets geks.
In de media.
Om een studie te redden.
Ik moest er even op broeden, maar toen schoot me iets te binnen: het VPRO-programma In de kast. Daar zouden we in gaan, met een aantal studenten en een duidelijke boodschap.

‘De Kast’ bleek in een bus te zitten en de redactie van het programma nodigde ons uit na mijn verzoek. Ik had een stuk of wat studenten geregeld die allemaal een andere taal spraken, van Spaans tot Grieks en van Frans tot Russisch. In verschillende talen zouden we duidelijk maken dat Vertaalwetenschap noodzakelijk was om klein Nederland niet los te koppelen van groot Europa. (Je moet het een beetje dramatiseren.) Voor het visuele effect had ik de nacht van tevoren een kartonnen wereldkaart gemaakt waarin Nederland was opgehangen aan touwtjes.
“Den Haag, dit gebeurt er als u Vertaalwetenschappen schrapt!”, zei ik dreigend. Ik knipte de touwtjes door en Nederland viel op de grond.
Als ze het nou nog niet snapten...

We leven 15 jaar later.
Vertaalwetenschappen bestaat niet meer.
Bepaalde landen in de wereld lijken last te hebben van doorgeknipte touwtjes, maar Nederland zit daar vooralsnog niet bij. En Den Haag denkt erover om alle talenstudies maar te schrappen, want je moet altijd kijken hoe ver je met iets kunt gaan.

Er zijn nog wel mensen die zich verzetten.
Een petitie, waarom niet...
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment