Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DRINKT MET JE BILLEN BLOOT

Het was een sobere crematie.
De dochter sprak mooi.
De broer sprak zakelijk.
En de buurvrouw lag in een rieten mand.

De muziek, en met name het Friese volkslied, verbaasde me nogal. Na afloop legden we allemaal een losse bloem bij de mand, waarna we naar de condoleance-ruimte werden geleid. Daar stonden de broodjes kaas al klaar, bij de kopjes koffie. Ik stoorde me aan de onpersoonlijke sfeer die ook weer in dit crematorium hing.
“Het gebouw is spuuglelijk, alles is grijs en je voelt gewoon dat je snel moet ophoepelen omdat er vandaag nog 16 crematies volgen”, mopperde ik tegen A.

Na een kopje koffie gingen we weg.
Buiten stond inderdaad het volgende gezelschap al klaar.

Maar de dag was nog niet afgelopen. Op de kalender stond ook nog de verjaardag van oppas M. Zijn ouderlijk huis aan de overkant was feestelijk versierd en ’s avonds gaf hij een feest. Met karaoke.
Toen de pipo dat hoorde – maanden geleden al – was hij meteen razend enthousiast. De hele zomervakantie moesten we in de auto naar Jan Smit luisteren omdat hij de tekst van ‘Laura’ uit zijn hoofd wilde leren.

We kwamen aan in het zaaltje. Ik dacht: ‘weer een zaaltje.’ Ik moest nog even omschakelen van standje crematie naar standje feest, wat niet meeviel. Karaoke-baas Bertus draaide ook wel erg Nederlandstalige muziek, waaronder Marianne Weber. Ik dacht: ‘het is niet echt de dag van mijn muziek.’ Maar toen ging de karaoke zelf van start. De zussen van M. openden het feest met ‘De meeste dromen zijn bedrog’. Waarna een zwager helemaal los ging met ‘Want zij geloof in mij’. En toen kreeg ik ook de smaak te pakken.
“Kom op, we gaan Laura aanvragen”, zei ik tegen de pipo. Maar die durfde ineens niet meer. Na heel lang onderhandelen, wilde hij wel ‘Op een onbewoond eiland’ zingen, samen met de buurkinderen en met de roze buuf en mij als een soort backing vocals slash mentale begeleiding.

We brulden het uit met z’n allen:
‘... drinkt met je billen bloot, melk uit een kokosnoot...’

Reuze vrolijk fietsten de pipo en ik door het donker weer naar huis.
Het was toch nog goedgekomen met deze dag.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments