Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DEN TUR DES WASCHMACHINES

DSCF1584

DSCF1549

DSCF1047

DSCF1669

Vroeger sprak ik vloeiend Duits.
En de 'rijtjes' zaten ook nog allemaal in mijn hoofd, merkte ik toen we in de auto op de heenweg zaten en ik ze allemaal nog eens langs liet komen.
Der, des, dem, den / Die, der, der, die / Das, des, dem, das / Die, der, den, die
Het steelpannetje (met de e's, weet u nog?)
En echt alle rijtjes van de voorzetsels kende ik ook nog allemaal (durch, für, ohne, um, entlang, bis, gegen, wieder).
Ja, juf Sylvia had haar werk goed gedaan op de middelbare school.

Maar goed, toen kwamen we aan bij ons vakantie-huisje. En we werden uitgenodigd om 's avonds bij een kampvuur brood aan een stok te bakken. Dat was reuze gezellig, maar mijn Duits klonk als een roestige fiets die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebruikt was. Toen iemand me vroeg of ik nog een Bratwurst wilde, wilde ik zeggen dat ik vol zat en ik wist ook dat daar een uitdrukking voor was, maar welke?

Ik baalde er behoorlijk van, maar: mijn kennis van het Duits bleek toch nog niet verloren. Ergens, in een laadje rechts achterin mijn taallob, zat het nog allemaal, keurig opgeslagen in ordners. (Ordnung muß sein!)
Dus hoe meer Duits ik hoorde, hoe beter ik het ook weer ging spreken. Totdat ik op een ochtend de wasmachine niet openkreeg. Ik liep naar de mevrouw van het huisje toe en hoorde mezelf ineens zeggen: "Verzeihung, es gelingt mir nicht den Tür des Waschmachines zu öffnen."
F** zeg, dat klonk even Duits!
Ik liep de zin nog eens na: mir was goed (derde naamval), Tür is mannelijk en dan vierde naamval van lijdend voorwerp, dus den Tür klopte ook en jeetjemineetje, had ik daar ook zomaar ineens de tweede naamval van wasmachine gebruikt zeg: des Waschmachines! Plus dat alles ook nog zonder er echt bij na te denken.

Ergens, ver weg, had ook juf Sylvia meegeluisterd.
En ze hoorde dat het goed was.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments