Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

CURSUS MANNEN-DOORGRONDEN

Hoe kijkt een vrouw naar voetbal?
Anders.
Althans, ik wel.
Ik kijk alleen maar EK’s en WK’s, dus het spel doorzie ik niet echt. Maar ik leer wel heel veel van voetbal. Vooral over mannen.

Neem de rituelen van tevoren: mannen houden van protocol. Vaantjes uitwisselen aan het begin van de wedstrijd, is een mannending. Zoiets verzinnen vrouwen niet. Die vinden dat onpraktisch. (‘Wat moeten we met dat ding?’)
Mijn enorme bewondering gaat uit naar de agressie-beheersing en sportiviteit van mannen die meestal overheerst. Ik bedoel: die lijven moeten vol zitten met adrenaline en testosteron en ander explosief spul. En een voetballer heeft de hele tijd een andere voetballer in zijn rug, op zijn hakken, of hij krijgt zo’n elleboog in zijn gezicht, maar: meestal blijft hij rustig. Nee, sterker nog: is een voetballer door een tegenspeler in het gras gedrukt, echt dat de kluiten in het rond vliegen, dan komt die tegenstanders met een uitgestoken handje aangelopen. En die man die daar half in het gras begraven ligt, accepteert het dan ook nog!
Dit zou bij vrouwen echt heel anders gaan. Wij vrouwen zijn namelijk haatdragend. ‘Jij duwt mij in het gras? Jij f** bitch, ik hoef die vieze stinkpoot van je niet! Een ram voor je geblondeerde slettenkop kun je krijgen!’ (Zo denken wij vrouwen. Het is erg, maar waar.)
Maar mannen zijn dan weer echte theatermakers als het gaat om fysieke ongemakken. ‘O, o, o, wat heb ik een pijn in mijn scheenbeen! Aaaah, roep de ziekenauto, ik kan echt niet meer. Wat?!, heeft de scheids niks gezien? Nou ja, hinkel, hinkel, het gaat ook eigenlijk alweer.’ En dan zo wegsprinten. Dat vinden wij vrouwen slappe hap.
En dan is er het shirtjes wisselen. Geen vrouw is zo gek om het zweetshirt van een andere vrouw aan te trekken. Dat is gewoon vies, dus dat doe je niet. Maar mannen doen het wel. En het siert ze ook nog.

Nou ja, ‘we’ zijn door.
Dus de tweejaarlijkse cursus mannen-doorgronden krijgt gelukkig weer een vervolg.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments