Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

AU!

Toet-toet-toet!, doen de auto’s als ze wegrijden.
En de kinderen zwaaien en de ouders zwaaiden, totdat ze niet meer in elkaars zicht zijn...

De pipo is op schoolkamp, twee dagen en twee nachten dit jaar. De pipo vindt kamp leuk. We hebben er samen naartoe geleefd; regenbroek gekocht, zaklantaarn gekocht, tas ingepakt. Samen stuiterden we vanochtend naar school. Want als de pipo blij is, gaat-ie stuiteren en ik stuiter dan vanzelf een beetje mee.

Misschien vind ik dat wel het allerleukste aan het hebben van kinderen: het zo intens samen beleven.

Maar goed, de auto’s zijn dus nu echt uit het zicht en ik loop naar huis. Daar is het stil, want A. is met het patatje mee op schoolreisje. (Het is die tijd van het jaar.) Ik had me verheugd op die stille ochtend thuis. Lekker even doorwerken en zo... Maar waarom doe ik dan niks? En wat doet die brok in mijn keel? En waarom voel ik dat ik eigenlijk moet huilen?
‘Wat is er nou?’, vraag ik aan mezelf.
En na een tijdje komt het antwoord: het gaat allemaal zo snel. Zo belachelijk snel! Ik zie A. en mij nog zitten, de eerste avond in dit huis, 16 jaar geleden. We zaten op de grond. De verhuizers waren weg en we stelden vast dat we haast niets hadden. Het huis was leeg.
En nu staat het vol. Want we hebben kinderen. En de ene is op kamp en de andere gaat naar school na de vakantie. En de droevenis zit hem er natuurlijk in dat je ze langzaam ziet verdwijnen; heel heel langzaam verdwijnt het allerdierbaarste wat je hebt weer uit je leven. Je grote vrees voltrekt zich elke dag. Zo traag dat je het meestal niet ziet. Maar soms, ineens, als het stil is in huis en je voelt die brok in je keel, dan wordt het je duidelijk.

“Er is iets raars met kinderen en tijd”, zei vriendin F. een keer. “Soms, als alles tegen zit, denk je: deze middag gaat gewoon niet voorbij. En tegelijkertijd vliegen de jaren om. Ik snap dat niet.”

Ik snap het ook niet.
Ik voel het alleen op deze ochtend.
En het doet au.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments