Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

JANNEKE TEGEN JANNEKE

De afgelopen weken bouwde zich spanning op tussen de buurvrouw en mij. Ze heeft iets ‘subtiel dwingerigs’ waar ik allergisch voor blijk te zijn. Het doet me te veel denken aan het strafkamp van vroeger.

Haar dwingerigheid is echter moeilijk te vangen. Je voelt hem wel, maar je ziet hem niet. Maar ik ontdek de zere plek toch, op vrijdag, als ik een telefoongesprek met haar wil beeïndigen en zij wil weten ‘wat ik dan ga doen’. Voelt als: ik moet een geldige reden hebben om op te hangen. Na afloopt ligt er een soort band om mijn keel.

De volgende dag heb ik bezoek. De telefoon gaat en de nummermelder zegt dat het de buurvrouw is. Ik denk: even niet en laat hem gaan. Twee minuten later staat ze voor de deur. ‘Hallooooo!’ Ze vertrekt wel weer als ik zeg dat het niet uitkomt, maar de band om mijn keel zit nu nog strakker.

Vanmorgen weer telefoon. De buurvrouw. ‘Zeg, is jullie auto allrisk verzekerd, want wij weten niet hoe we onze auto zullen verzekeren.’ Ik zeg dat ik dat niet uit mijn hoofd weet en dat ik even bezig ben, dus dat ik straks terug zal bellen. Maar ze wil het nu meteen weten. ‘Zal ik Anne anders even bellen, die weet het vast wel uit zijn hoofd.’ Als ik ophang, voel ik: kortsluiting. All systems are down voor zeker een uur. Daarna weet ik wat me te doen staat; dat waar ik niet goed in ben: het zéggen. Ik oefen eerst wel 25 keer. Het is zoeken naar de juiste formuleringen; niet te fel, niet te slap. Dan nog even moed verzamelen en daar gaan we dan.

Het gaat best goed. Ze ontkent natuurlijk alles, maar dat was te verwachten. Waar het om gaat is dat ik het zég, dat ik mijn ongenoegen uit. En verdomd, als ik ophang is de band om mijn keel weg. Janneke tegen Janneke: 1 tegen 0.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments