Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE ZINGENDE ZAAL

O, wat ben ik zenuwachtig.
Ik ben al wel 20 keer naar de wc geweest.
Want vandaag mag ik mee op demo-tour met medium José.
En na de pauze mag ik zelf een contact maken!
Het is in Arnhem, bij Harmonia, de oudste spirituele vereniging van Nederland. Dus er zitten hele kritische mensen in de zaal. En als ik nou maar niet...
Ooooow, nou moet ik weer naar de wc.

José en ik rijden samen in de auto over een zonnige A1. We komen in Arnhem aan en vinden de vereniging. De organisatie laat de zaal zien. Wat is-ie groot! Er blijkt 120 man in te kunnen. We lopen nog even naar een plek waar we ons kunnen voorbereiden. Nu pas zie ik ook bij José een lichte spanning optreden. Het is een raar beroep en alles draait om het vertrouwen dat alles goed komt als je daar eenmaal staat.

José begint en ik zit vooraan. Ik ‘voel’ wat voor zaal het is, want ik weet inmiddels: je hebt zalen en zalen. En wat voor zaal is dit? Aan de ene kant voel ik dat het een kritische zaal is. Maar aan de andere kant voelen ze ook vriendelijk. Maar ze zijn wel een beetje stilletjes, dus ik kan mijn vinger er nog niet helemaal op leggen.

En dan is het zo ver. Na de pauze wordt eerst nog een muziekje gespeeld en ik sta alvast voor de zaal en ik voel welke overledene bij me komt staan. Het is een vrouw die jong aan borstkanker is overleden en die me laat weten dat ze er familie in de zaal zit en dat ze graag bij een bepaalde plek aan zee kwam en dat ze nooit over haar ziekte heeft willen praten, terwijl iedereen bij haar terecht kon met problemen en dat haar zoon op dit moment psychische problemen heeft... Ik voel me redelijk rustig; met zoveel informatie moet het wel goed komen. En dat komt het ook. Na afloop gaan er duimen omhoog in de zaal. Het zijn echt aardige mensen.

Aan het eind van de demonstratie, wordt nog het nummer Imagine van John Lennon gedraaid, wat een soort traditie blijkt te zijn. En ineens, midden in het nummer, begint de zaal te zingen:
‘You may say I’m dreamer
but I’m not the only one...’
Het komt zo onverwacht en het klinkt zo ontwapenend, dat de tranen me spontaan in de ogen springen.

Voor mij is Harmonia Arnhem vanaf nu voor altijd ‘de zingende zaal’.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments