Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

KENICKIE COMEBACK

DSC00195

In 1978 kwam Grease uit.
En alle meisjes waren op John Travolta.
Maar ik vond die Kenickie leuk. Hij was een van de vrienden van Danny Zuko, met ook zo’n leren jasje en een vetkuif en hij was een beetje gevaarlijk, maar dat had juist wel iets. In elk geval was hij een van de weinige bijrolspelers die ik nooit ben vergeten.

Nou ja, niet vergeten; jarenlang heb ik nooit meer nagedacht over die hele Kenickie. Totdat ik laatst de eerste aflevering zag van Celebrity Rehab (do. 21.30 RTL 5). De verslaafde celebs kwamen de kliniek binnen en een daarvan zat in een rolstoel. Met zijn hoofd voorover zat hij te trillen en te kwijlen. Ik had 10 minuten nodig om erachter te komen wie dit was: Kenickie! Of wat ervan over was, want jezus, wat zag hij er slecht uit. Kenickie, of Jeff Conaway zoals hij in het echte leven heet, was na Grease volledig afgegleden en leek niet lang meer te leven te hebben.

Ik ging Celebrity Rehab volgen. En dat had veel met Jeff Conaway te maken. Want eenmaal clean, bleek die man in die rolstoel heel fascinerend te zijn. Hij leed aan chronische pijnen en had het het moeilijkst van alle celebs, maar in plaats van te zeiken en te zeuren, zoals veel anderen, gaf hij de groep ook nog energie. Bovendien had hij een enorme zelfkennis en zelfspot. En zo werd Jeff, na Kenickie, voor de tweede keer een beetje mijn held.

Maar afgelopen donderdag ging het fout. Jeff vertelde heel eerlijk in een gesprek met dokter Drew dat hij vrij zeker wist dat hij eenmaal buiten weer zou gaan gebruiken. En dat hij het dus niet fair vond om in het huis te blijven. Het werd een emotioneel gesprek waarin Dr. Drew opbiechtte dat hij Jeff ontzettend graag mocht en waarin Jeff zei dat tijdens het verblijf in de kliniek – en ik quoot hem letterlijk – ‘I started to kind of like myself. Which was totally new for me.'

Maar buiten stond de verslaving te schreeuwen. En Jeff vertrok. Ik zag Kenickie door die deur gaan en ik dacht: dat is het laatste levende beeld dat we van hem zullen zien. Twee keer en in twee verschillende gedaantes vond ik deze man leuk. En hijzelf is nooit verder gekomen dan dat hij zichzelf dus net een beetje leuk begon te vinden.

Soms gun je iemand zoveel meer.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment