Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET LELIJKE SUIKERPOTJE

suikerpotje

Of dat lelijke suikerpotje weggegooid mag worden.
Dat is de vraag.
En het antwoord is duidelijk.
Nee.

Het lelijke suikerpotje heb ik gehad van ‘mevrouw van Vliet’. Ik was denk ik een jaar of 7.
“Voor je uitzet”, zei mevrouw van Vliet.
Ik wist niet eens wat een uitzet was. Maar ik begreep al snel dat het te maken had met later, als je groot was, en je in je eigen huis ging wonen, met je eigen spullen.

Toen dat tot me doordrong, raakte ik compleet in paniek. Mijn ouders vatte dit op als een ‘achossie, ze wil niet bij ons weg’. Het lag in werkelijkheid iets anders: ik was bang voor de wereld. En ik meende zeker te weten dat ik me daar nooit in zou kunnen redden. Dat ik daar niet sterk genoeg voor was. En niet slim genoeg. En niet leuk genoeg. Die wereld zou me opeten, uitkotsen en vervolgens in een hoek gooien. Dat was mijn stellige overtuiging.

Ruim 10 jaar heeft het lelijke suikerpotje me aan staan grijnzen, op mijn kamertje, in het ouderlijk huis. In die jaren had ik het eigenlijk weg moeten gooien. Maar dat durfde ik toen niet. Ik dacht: dan moet ik het straks in die grote boze buitenwereld ook nog doen zonder suikerpotje. Alsof dat een soort extra handicap was...

NIW, ik heb nu mijn eigen huis. Met mijn eigen gezin, eigen bedrijf, vrienden, passies, leven. Het bleek dus allemaal reuze mee te vallen, met die grote boze buitenwereld. Ik heb het prima gered en dat had ik ook wel gedaan zonder het lelijke suikerpotje. Maar toch: het mag het niet weg. Nee. Niet dat ik er nou zo vreselijk aan gehecht ben, maar het staat wel ergens voor. Het staat voor: niet bang zijn, gewoon doen, want je kunt het. En daarmee is het, hoe lelijk ook, voor mij een mooi symbool.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments