Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

LEREN VERLIEZEN

Sinds een paar maanden zit de pipo op atletiek. En vandaag heeft hij een cross. Hij moet 2 rondjes van 500 meter hardlopen op de hei. Ik sta langs de kant met het patatje en ik zie dat het niet lekker gaat. Als allerlaatste komt de pipo over de finish en hij vindt dat duidelijk heel erg.
“Ik heb verloren”, zegt hij als hij me ziet. En dan moet hij huilen, diep weggedoken in mijn jas.

Als we weer naar huis fietsen is hij er nog stil van. En ik zoek naar de juiste woorden. Ik wil niet vervallen in van die cliché’s als: ‘volgende keer beter’, of ‘ach joh, het gaat om het plezier’, want daar gaat het nou even helemaal niet om. Het gaat nu namelijk over verliezen.

“Ik heb ook een keer heel erg verloren”, zeg ik na een tijdje. “Met een schaatswedstrijd. Toen werd ik ook echt aller-, allerlaatste.”
“Voelde dat ook zo erg?”, vraagt de pipo.
“Heel erg”, zeg ik. “Ik heb toen thuis echt liggen huilen in mijn bed.”
“O”, zegt de pipo. “Wat zielig voor je.”
“Nou”, zeg ik, “ik weet het niet... Ik heb daarna nog een heleboel schaatswedstrijden verloren. En het voelde toen erg naar, maar daardoor kan ik nu heel goed verliezen. En dat is best handig.”

Dit is geen loze prietpraat; het is echt waar. Weddenschappen verliezen, opdrachten verliezen, vrienden verliezen, spelletjes verliezen... Een mens verliest wat af in zijn leven. En ik zeg niet dat ik het leuk vind, maar ik kan er wel goed mee omgaan. En vooral als ik anderen ermee zie worstelen of er zelfs aan onderdoor zie gaan, denk ik bijna met een soort dankbaarheid terug aan die vreselijke schaatswedstrijden uit mijn jeugd.

Ik zie dat de pipo zit na te denken over mijn woorden. Aan de ene kant lijken ze hem wel iets te troosten, maar aan de andere kant gaan ze over een toekomende tijd die nog heel ver achter zijn horizon ligt.
Een andere strategie dan maar.
“Dinsdag is het 1 april”, zeg ik.
“O, echt?!”, zegt de pipo ineens een stuk opgewekter. “Gaan we dan naar de fopwinkel?”
“Yep”, zeg ik.

Leren verliezen kan altijd nog.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments