Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GRAAG GEDAAN MENSEN

Ik behoor tot de groep mensen die het nieuws gaat ontlopen. Waarom? Omdat het nieuws me een rotgevoel geeft.

Ik had daar laatst een hele discussie met iemand over die me dat kwalijk nam. Ze verweet me ‘een niet-betrokken houding ten aanzien van de wereld.’ Daar heb ik nog dagen over nagedacht. En toen besloot ik dat het niet klopte. Ik keer namelijk het nieuws mijn rug toe en niet de wereld. Dat zijn twee verschillende dingen.

Mijn probleem met het nieuws is tweeledig. 1) de toon (hijgerig) en 2) de invalshoek (negatief).

Deze week had ik een interview met Femke Wolthuis, van het RTL Ontbijtnieuws. Het ging om een verhaal over haar leven, maar ineens dacht ik: zij is ook iemand van het nieuws! Dus áls ik ooit mijn beklag wil doen...

Ik vertelde Femke dat ik niet meer naar het nieuws keek. En Femke wilde weten waarom niet. Ik legde het uit. Toen zei Femke: “Kun je een concreet voorbeeld geven?” Ik zei: “Ja, Katrina. Wekenlang zijn we van ieder dramatisch detail op de hoogte gehouden. En dan is er ergens anders weer iets ergers aan de hand en dan horen we helemaal niets meer van wat er gebeurt in New Orleans. Terwijl daar nog steeds dingen gebeuren - positieve dingen en die horen we nooit! Want jullie vertellen ons wel alle narigheid, maar er komt nooit een follow up. Nooit iets over wederopbouw, want dat vinden jullie geen nieuws. Maar ik vind het niet fair naar de kijkers toe. En het is ook geen waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid, terwijl nieuws dat wel zou moeten zijn. Dus ik vind dat jullie ergens een itempje zouden moeten inbouwen over de follow up van eerder nieuws, zodat we ook weten hoe het afloopt.”

Het werd heel stil. Femke keek langs me heen door het raam naar haar voortuin. En ik keek langs Femke heen door het raam naar haar achtertuin. En net toen ik dacht: 'Nou ja, ik heb het in elk geval gezegd', toen zei Femke: "Dat vind ik eigenlijk een heel goed idee. Dat ga ik eens inbrengen op de redactie."

Dus mensen, als u een nieuw item langs ziet komen in het RTL Ontbijtnieuws, een item waar u weer blij van wordt zodat u de wereld weer wat vrolijker kunt zien en het leven misschien weer met wat meer plezier kunt leven... Als dat allemaal gebeurt... Nou ja, ik zou zeggen, graag gedaan.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments