Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN PRIKBORD VOL MET WOORDEN

Waarom zeg jij eigenlijk altijd arransjeman, in plaats van arrangement?”, vraagt collega L. aan mij

Dat komt door Steven. Steven was mijn parapente-instructeur. En hij heeft A. en mij leren vliegen. Steven was een hele aparte vogel. Hij at appels met klokhuis en al op, liet zijn leerlingen al om 5.30 uur opdraven als hij daar zin in had en hij zei altijd arransjeman (op z’n Frans dus) als hij arrangement bedoelde.
“Komende week heb ik een bedrijfs-arransjeman.”
Ik hoor het hem nog zeggen.
In 1996 is Steven tijdens het vliegen neergestort. Nu is hij dus niet meer onder ons. En als een soort vrolijk eerbetoon aan hem, zeg ik sinds die tijd altijd arransjeman in plaats van arrangement. Ik vind arransjeman ook eigenlijk veel leuker.

Zo zijn er nog veel meer woorden die ik tijdens mijn leven als kleine drenkelingen aan boord heb genomen. Mijn zusje zei altijd ‘baxinelichtjes’ tegen waxinelichtjes, omdat het lichtjes zijn in een bakje. Dat is zowel lief als logisch, dus baxinelichtjes houden we erin.
Ik had ook ooit een roeicoach. De avond voor een wedstrijd, vroeg het team haar hoe ze onze kansen zag. Ze twijfelde even, waaruit wij opmaakten dat ze die kansen niet zo heel hoog inschatte. Toen zei ze uiteindelijk: “Ik ben wel posimistisch.” Posimistisch. Schitterend woord. En het komt best vaak van pas.
Het patatje begrijpt het woord ‘aankleden’ niet. Hij noemt het ‘aankleren’. Eigenlijk vinden wij dat hier thuis allemaal veel mooier, dus nu zeggen we allemaal ‘aankleren’.

Zo wordt mijn woordenschat steeds meer een soort prikbord vol herinneringen aan mensen en situaties. Ik vind het wel een bijzonder verschijnsel. Maar als ik 150 word, verstaat helemaal niemand me meer.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment