Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET KLOPT WEL

gordon

lintje

lantaarns

“Als je je theorie wilt gaan halen, dan moet je deze weken even lid worden van de SNU”, vertelt docente José.
We zijn op het Engelse Arthur Findlay College en José, die het type docente is dat altijd een beetje waakt over haar leerlingen, heeft ingezien dat ik klaar ben voor een volgende stap.

Lid worden van de SNU lijkt me een formaliteit. En dus stap ik op een ochtend in de pauze tussen twee lessen door, naar de receptie en vraag waar ik dat kan doen, dat lid worden.
“At Redwood, dear”, zegt de receptioniste. En ze legt me uit hoe ik er kom: om de college heenlopen, de tuin in, langs de tulpenboom, dan het pad met de lantaarns volgen en aanbellen bij het rode huisje.
“You’ll see the SNU sign”, zei ze er glimlachend bij.

Ik loop naar buiten. Het is een mistige dag. Ik loop om het kasteel heen, de tuin in. Langs de bomen met rode lintjes, waarmee overleden dierbaren worden herdacht. Langs de boom van mediumlegende Gordon Higginson, een tulpenboom die inmiddels zo oud is, dat ze als een bejaarde dame ondersteund moet worden met houten krukken. Maar die nog iedere lente schitterend schijnt te bloeien. Ik loop langs het kromme muurtje, langs de sneeuwklokjes en dan over het pad met de lantaarns richting Redwood. En ineens voel ik iets vreemds in mijn buik. Dit lijkt een formaliteit, maar dat is het niet. Ik ga me aanmelden bij de SNU, de Spiritualist National Union. Een beweging die de kwaliteit van het mediumschap bewaakt, al meer dan 150 jaar. Met dit lidmaatschap geef ik aan dat ik mijn mediumschap serieus neem. Daarnaast is het spiritualisme in Engeland een officiële religie! Een religie die gebaseerd is op ‘The 7 principles’. Ik heb ze goed bestudeerd en ik kan me er volledig in vinden, dus ik zie geen enkel probleem. Maar het idee dat ik me aansluit bij een religie...

Daar doemt het rode huisje op uit de mist.
Als mijn hand boven de bel hangt, twijfel ik nog heel even.
Dan druk ik. Een vriendelijke dame doet open.
“Welcome at Redwood, dear. Come in and have a seat. Would you like some tea?”

Ik en een religie, het lijkt een rare beslissing.
Maar het klopt wel.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments