Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

NIETS MEER EN NIETS MINDER

20 jaar.
Wat is 20 jaar?
Die vraag komt steeds in me op als ik zit tegenover mijn ex. De ex met wie ik ruim 20 jaar geleden verkering had en die ik ook ongeveer 20 jaar niet meer heb gesproken.

Bijna niets is meer zoals het toen was. De zeilschool waar we elkaar leerden kennen, bestaat niet meer. Het water stroomt nog wel door de Houkesloot, maar het is niet meer het vaarwater zoals wij het kenden. We praten over mensen van toen. Mensen die uit het oog zijn verloren, mensen die veranderd zijn, mensen die gescheiden zijn, mensen die dood zijn. Boten zijn verkocht, studies afgerond, huizen verlaten, banen opgezegd, boeken geschreven, reizen gemaakt, dromen losgelaten of juist vervuld.

En toch.
Het is nog steeds dezelfde J.
Dezelfde blik, dezelfde stem.
Dezelfde hersens.
Dezelfde persoon.

Ik voel wel de krassen, sneeën, schrammen die het leven op hem heeft achtergelaten. Maar ik stel vast dat hij er niet aan onderdoor is gegaan. En dat is goed. Bovendien is ook hij geïnteresseerd geraakt door 'het spirituele'. En zo praten we, behalve over het verleden, ook over die andere dimensie en wordt het een wederontmoeting in een wereld waarin tijd helemaal niet bestaat.

Wat is 20 jaar?, vraag ik de dag erna tijdens een meditatie.
Het antwoord: een serie gebeurtenissen.
Niets meer en niets minder.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments