Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZONDER LICHTJES

Bij de buren branden er dit jaar geen lichtjes in de tuin.
Andere jaren stonden we soms op dezelfde namiddag in december te stoeien met die irritante lichtsnoeren. En dan zag het er daarna altijd weer vrolijk uit.
Maar dit jaar gaat het anders.

Het was ergens in augustus dat de buurvrouw het me vertelde toen we elkaar op straat tegenkwamen. Dat ze met buikklachten naar het ziekenhuis was gegaan. En dat daar was ontdekt dat ze kanker had. Een ernstige vorm met uitzaaiingen door het hele lichaam. De buurvrouw vertelde hoe bang ze was. Achter mij stond de pipo te snikken.

In de dagen daarna kwam er een heleboel bezoek bij de buren. Sommige mensen verlieten tussendoor het huis om buiten in huilen uit te barsten. Het was een tafereel om buikpijn van te krijgen.

Er leek wel hoop te zijn, want de specialist wilde graag een nieuw soort behandeling uitproberen op de buurvrouw.
"Hoe gaat het met haar", vroeg ik de buurman op een herfstmiddag, toen ik in de voortuin de bladeren bij elkaar stond te vegen.
"Mwah", zei de buurman, een man van weinig woorden.
"Slaat het aan?", vroeg ik.
"Nee", zei de buurman. "Bij haar niet."

Het werd half december. De pipo en ik belden aan met een zelfgeknutseld kerststukje van de pipo 'vol met geluksdingetjes'. De buurman deed open. Hij zei dat de buurvrouw net was opgenomen in het ziekenhuis met een ingeklapte long, wat weer een complicatie was van de medicatie. Ik keek naar binnen en zag een paar kleine kerstversieringen: een kaars en een paar ballen aan een lint.
"Ik zal hem een mooi plaatsje geven", zei de buurman, terwijl hij het kerststukje in ontvangst nam. "Ik was net bezig om de boel een beetje gezelliger te maken."

Dat gaf hoop. Zouden er dan toch nog lampjes komen?
Maar nee, de voortuin blijft kaal en donker.
En Kerst is al voorbij.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments