Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GEDEELDE SMART

Hoewel hij pas 3 jaar is, is het patatje dus reeds gelabeld als een 'autist'. Of, iets sympathieker gezegd: hij heeft een autistische spectrum stoornis. Nu de eerste schok verwerkt is, durf ik beetje bij beetje me te verdiepen in wat dat dan inhoudt, autisme. Hele kleine stukjes informatie durf ik te lezen op autisme-sites. En soms lees ik een paar bladzijdes in een boek dat iemand me heeft geleend. Maar steeds niet te veel, want de herkenning doet soms pijn.

Het autistisch spectrum blijkt ontzettend breed. Zo breed dat je bijna zou kunnen spreken van een ontzettend tolerante en gezellige groep mensen die plaats biedt aan bijna iedereen.
'Hoe autistisch ben jij?', lees ik op een site.
Ik doe de test en ik merk dat ik vooral hoog scoor in de categorie 'overprikkeling'. Kan ik een parkeerplaats zoeken in de stad met de autoradio aan? Nee. Kan ik me goed oriënteren in het donker met lichtjes om me heen? Nee. Ik zal het ze nog sterker vertellen. Als ik op een drukkke redactie ben, zit ik uren met mijn vingers in mijn oren te werken. De Bijenkorf op zaterdag is voor mij een no go area. Als kind haatte ik het als de juf voorstelde om 'in groepjes te gaan werken' en ik was doodsbang voor het schreeuwen van de badmeester in het zwembad, want dat galmde zo hard in mijn hoofd. Nu nog voel ik me lekker als ik met regenachtig weer mijn capuchon op mag zetten, omdat dat zo 'veilig en gezellig voelt'.

Nou, u raadt het al: ik mag er ook in hoor, in het autistische spectrum. Samen met het patatje, hoera! Ik ben het een beetje en hij een beetje meer. Maar toch: we zijn lekker gezellig samen autistisch.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment