Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

FUCK DE DEMOCRATIE

"Shit, de zaal zit niet eens half vol", zeg ik tegen A.
Ik kijk om me heen en tel zo'n 40, 50 mensen op de rode klapstoeltjes in het theater. Wat een bummer zeg, als je daarvoor op moet treden op een zaterdagavond.

Hij, Micha Wertheim, komt op in een koelkast. En hij heeft natuurlijk geweten dat het niet vol zat, maar ik zie hem toch schrikken bij de aanblik van de zaal. Ik hoop in elk geval maar dat het een leuke zaal is. Tijdens de mediumoptredens die ik tot nu toe heb gedaan, heb ik gevoeld dat een zaal een soort collectivum is, een grootst gemene deler met één gemeenschappelijke persoonlijkheid en mening en een humeur van de dag. Het moet tijdens een optreden klikken tussen jou en dat collectivum, anders wordt het niks.
En - bummer nummer 2 - het wil niet echt klikken tussen de zaal en Micha Wertheim. 'Ze' vinden hem gewoon niet zo leuk. Ik zeg expres 'ze' en niet 'we', want ik vind hem dus wel leuk. Ik vind hem fijn om naar te kijken en fijn om naar te luisteren en ik hou van de rare twist in zijn humor.
"Ik ben geen atheïst, want die geloven dat er niks is. En ik ben geen agnost, want die twijfelen of er wat is. Ik ben een Melvinist. Ik weet zeker dat er wat is en dat het gemaakt is door Melvin..."
Vind ik leuk.
Maar de zaal blijft stil.
K**!
En zo zit ik het hele optreden te balen van het feit dat ik onderdeel uitmaak van iets waar ik het helemaal niet mee eens ben.

"Kijk, wij leven in een democratie. Dat betekent: meeste stemmen gelden. Maar dat gaat niet helemaal op. Dat zie je aan het fenomeen groepsverkrachting. Duidelijk een geval van: meeste stemmen gelden, toch? Maar nee, dat mag dan ineens weer niet..."

Vind ik leuk.
De zaal niet.
En Micha moet het uiteindelijk doen met een heel waterig, dun applausje.
Daar was ik het niet mee eens, maar hoe hard ik zelf ook klapte, er was niks wat ik kon doen.

Gisteravond haatte ik de democratie.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments