Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET SUCCES VAN DE TIJDLIJN

spreekbeurt

De pipo heeft zijn spreekbeurt.
En ik mag erbij zijn!
Ik ben zowaar een beetje zenuwachtig als ik achterin de klas ga zitten.

Het onderwerp dat de pipo heeft gekozen: 'Waarom zijn de dino's uitgestorven'. De pipo heeft een tijdlijn opgehangen op het bord. De tijdlijn is een heel lang stuk papier waarop hij op een woensdagmiddag even gauw de geschiedenis van het ontstaan van het leven op aarde heeft geschilderd. Een blauwe klodder aan het begin staat voor de periode waarin er alleen vissen leefden. Daarna volgt een groene kwak die markeert dat 'de vissen aan land kropen'. Gevolgd door een soort bocht die de periode 250 miljoen jaar tot 65 miljoen jaar geleden markeert; de tijd dat de dino's leefden. Hier staan ook twee zwart met rode stippen die respectievelijk een meteoriet en een vulkaan moeten voorstellen; de twee mogelijke oorzaken van het uitsterven de dino's.
Een centimeter of 20 verderop is het enige herkenbare ding te zien: een mens in een hol, getekend door A. op verzoek van de pipo omdat hij 'wel een mens kon tekenen, maar niet precies wist hoe ze dan in die holen zaten.' Na de holenmens komt er een heel stuk niks en dan een streepje. De pipo wijst ernaar met de aanwijsstok, iets waar hij duidelijk met volle teugen van geniet.
"Bij dit streepje zijn ze begonnen met de jaartelling. Want die hadden ze eerst niet, gek genoeg."
Hij schuift de stok weer wat verder naar rechts en wijst aan: "Hier is mijn opa geboren, dan komen papa en mama. En hier is de tv uitgevonden."
Dat is natuurlijk heel belangrijk als je 7 bent en hevig verslaafd aan Jetix. Hij schuift nog wat verder naar rechts met de stok.
"Nou en dan ben ik hier geboren", gaat hij verder. "En dit is nu, vandaag dus."
Hij kijkt tevreden de klas in.

Heel eerlijk? Toen de pipo die tijdlijn in elkaar zat te kliederen, leek het A. en mij geen succes. Maar goed, het was zijn spreekbeurt, dus de pipo mocht het zelf weten. Nu zit ik erbij en kan ik een speld horen vallen. Alle 26 kindertjes zitten gebiologeerd naar zijn tijdlijn te kijken. Ik voel dat ik iets helemaal verkeerd heb ingeschat.
Als zijn verhaal is afgelopen en hij de vragen heeft beantwoord, mag de klas gaan stemmen over zijn beoordeling.

Na afloop bel ik meteen A.
"En?", vraagt hij.
"Een uitstekend!", zeg ik.
"Wat?!", roept A uit.
"Ja, echt", zeg ik trots. "Met dank aan de tijdlijn. Die vonden ze supercool. Had jij dat nou verwacht?"
Nee, A. had het ook niet verwacht.

Gelukkig dat wij geen spreekbeurten meer hoeven te houden.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments