Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE OFFICIËLE OPENING VAN HET SINTERKLAASSEIZOEN

Het Sinterklaasfeest is begonnen.
Tenminste, volgens de pipo.

Al bij het verschijnen van de eerste pepernoten in de winkel (september), opende hij de onderhandelingen over het moment waarop hij voor het slapen gaan naar zijn Sinterklaas-cd mocht gaan luisteren. Onderhandelen met de pipo is altijd een hele klus, maar dit keer moest ik echt alles uit de kast halen. Ik vond dat we moesten wachten tot de Sint in het land was. Hij vond dat hij bij die gelegenheid alle liedjes uit zij hoofd moest kennen. En daar had hij natuurlijk een punt. Volgens hem had hij daar minstens een maand voor nodig. Na eindeloos soebatten kwamen we tot een compromis: 1 november. Op 1 november zou ik de Sinterklaas-cd tevoorschijn halen. Daar leefde de pipo vanaf dat moment naartoe.

Gisteren was het 1 november. We haalden de Sinterklaas-cd uit zijn hoesje. Het openen van de cd-speler voelde als een bijna heilige handeling. Ik drukte op play. 'Zie ginds komt de stoom...wieoewieouwie...' Stilte. Ik opende de cd-speler en bestudeerde het schijfje. Dat zat onder de krassen. De pipo keek me schuldbewust aan.
"Dat komt door mij, denk ik. Ik heb hem geloof ik een nacht mee naar bed genomen, om er alvast aan te wennen..."
Daarna was het natuurlijk huilen, want de spanning moest eruit.

Vanmiddag gingen A., de pipo en het patatje een nieuwe Sinterklaas-cd kopen in het dorp. 's Avonds lag, al tijdens het voorlezen, de pipo naast me te stuiteren van geluk: hij had er zin in! Ik legde hem in bed, zette de cd op. 'Daar wordt aan de deur geklopt...' Ik keek naar twee gelukzalig mannetjes in hun bedjes.
Toen ik om 21.00 uur kwam kijken, was er één gelukzalig mannetje in slaap gevallen (het patatje). Maar de pipo lag nog steeds met wijd open ogen.
"Hij is goed, joh", fluisterde hij.
"Ga je wel zo slapen?", vroeg ik.
Maar ik zag in zijn ogen dat daar voorlopig nog geen sprake van was. Hij had er zo lang voor onderhandeld, dat hij er nou van zou gaan genieten ook. De officiële opening van het Sinterklaasseizoen gaat nog wel een uurtje duren.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment