Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DAG BOGI!

ynte en bogi


Als we de deur achter ons dichttrekken en linksaf slaan, rent de pipo nog vrolijk vooruit, naar het huis van vriendje Bogi. Ik zie ineens voor me hoe we ongeveer zes jaar geleden ook zo liepen. De toen nog kleine pipo helemaal opgetogen omdat hij voor het eerst in zijn leven bij iemand anders ging spelen. Bij Bogi, zijn eerste vriendje.

We komen bij het huis van Bogi en lopen achterom. Overal verhuisdozen. We begroeten ze en geven ons afscheidscadeautje. De pipo en A. hebben samen een kalender gemaakt, met foto's die de pipo onlangs van Bogi en zichzelf gemaakt heeft. Bogi leest voor wat er voorop staat 'Dahaaaaag, Bogi. Ik zal je missen. De pipo.'

Nu moet ik even heel hard slikken.

We praten wat en Bogi en de pipo spelen, zoals ze altijd spelen. Voluit, lachend, te wild. En wij zeggen dat ze iets rustiger aan moeten doen, zoals we dat zes jaar lang gezegd hebben.
Het wordt steeds drukker met mensen die ook afscheid komen nemen. Ik zie aan de moeder van Bogi dat het te druk wordt. "We gaan", zeg ik.
Het gezicht van de pipo betrekt.
We nemen afscheid. We wensen ze hele goeie tijden in hun nieuwe woonplaats, aan de andere kant van het land. We houden ons nog flink.

Door het donker lopen we weer naar huis.
De schouders van de pipo hangen naar beneden.
Hij zucht.
We komen binnen. De sfeer is raar. Zelfs A. is helemaal stil. Hij gaat zitten op de schommel, waar hij anders nooit zit. Ik zit op de bank, met tranen nu. De pipo komt bij me op schoot zitten en huilt.
Zo zitten we een paar minuten, in stilte.
Het is droevig, maar - heel gek misschien - ook heel mooi en heel intens.
Zo'n moment waarop je denkt: dit is het leven.
Dan haalt de pipo heel hard zijn neus hard op.
"Ik ga plassen", zegt hij. En lopend naar de wc: "Ik zal nog wel een tijdje droevig blijven, maar ik kom er wel overheen."

Kleine, dappere jongen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments