Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZOALS GEVOELIGE MENSEN DAT DOEN

Ik ben gevoelig.
Zo veel is zeker.
Vroeger, thuis, werd me dat verweten. Daar werd gevoeligheid gezien als een zwakte. Ik heb lang gedacht dat dat ook zo was. Nu weet ik dat gevoelige mensen zorgen voor de mooiste dingen op deze wereld. Voor liefde, empathie, medeleven, begrip, zachtheid. Prachtige schilderijen, de mooiste muziek, mooie documentaires, sprookjesachtige balletten, ze komen allemaal van gevoelige mensen. Zoals ik. En daar ben ik trots op. Het is de groep mensen waar ik graag toe behoor.

Maar dat maakt het nog niet makkelijk om zo gevoelig te zijn. De wereld is op zich al hard en voor gevoelige mensen, voelt'ie nog harder. Zo zijn er momenten dat het bijna niet te harden is en ik het even niet red zonder een hulpmiddel. Een escape, om er heel even niet te zijn en pas weer terug te komen als het ergste voorbij is. Zoals nu, met het patatje.

Het patatje moet 'geïndiceerd' worden. Een hele groep deskundige dames en heren onderzoeken en beoordelen hem om te kunnen vaststellen naar welke school hij mag of moet over een jaar. Ze zeggen dingen en schrijven rapporten met woorden, harde woorden. Zoals 'autistische trekken'. Woorden die als stempels op het patatje gedrukt worden. Voor altijd. En dat doet pijn. Oh, ik snap het allemaal wel hoor, het nut en de noodzaak, maar ik ben te gevoelig om het in een keer te kunnen verwerken allemaal.

We rijden over de A27, het patatje, A. en ik, op weg naar weer een beoordelingsronde. In mijn hoofd zit nog de nare ziekenhuispsycholoog van de dag ervoor. Een man zonder empathie. Een man die over het hoofd van het patatje heenpraatte en die bijvoorbeeld aan ons vroeg "maakt hij ook oogcontact?" Voor hem stond het patatje oogcontact te maken. Maar de psycholoog keek hem niet aan. De tranen springen alweer in mijn ogen als ik eraan terugdenk.

We rijden door en op de radio klinkt op dat moment 'Wish it would rain down' van Phil Collins. Ik voel: dat wordt mijn escape vandaag. Iedere keer als er weer van die harde woorden zullen vallen, dan zal ik dit nummer van binnen zingen en er heel even niet zijn. En pas als de storm van harde woorden is overgewaaid, zet ik Phil weer uit en kom ik weer tevoorschijn.

Niemand die er iets van zal merken en later zal ik de woorden alsnog gaan verwerken, op mijn eigen tempo en met behulp van mijn eigen woorden. Zoals gevoelige mensen dat doen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment