Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

RUGGENGRAAT

Sunny Bergman's documentaire Beperkt Houdbaar, heeft nogal wat losgemaakt. En ook in mijn omgeving begint het onderwerp cosmetische ingrepen te leven. De eerste keer dat ik een serieus gesprek hierover meemaakte, vond ik best schokkend. Tot dat moment hoorden de woorden plastische chirurgie voor mij bij Connie Breukhoven en Pamela Anderson. En nu zat ik met vrouwen te eten die hardop overwogen om wat te laten doen aan 'die lelijke lijnen bij hun mond' en als ze dan toch bezig waren, 'dan kon die neus ook wel in een ruk mee.'

Waaaaa!

Het deed me denken aan die keer op de lagere school toen iedereen na de zomervakantie ineens een Wrangler spijkerbroek aan had. Ik vroeg aan mijn ouders of ik er ook een mocht. Het antwoord was nee. "Je moet niet meedoen met kuddegedrag", was hun redenering.
Situatie twee vond plaats op de middelbare school, toen vriendinnetje M. me een sigaret aanbood.
"Het is best lekker, als je eenmaal gewend bent", zei ze.
Het waren de jaren waarin ik ervan droomde en er alles voor over had om topsportster te worden, dus ik bedankte vriendelijk.
Daarna was er nog de druk om college-kleren te dragen ("dan doen de kakkers aardig tegen je") en om koffie en bier te gaan drinken ("zonder koffie en bier, ben je geen echte student"). En ik zeg niet dat het me geen enkele moeite kostte, maar na de anti-kuddendieropvoeding van thuis en de weigeringen daarna, werd het soort van een levensstijl om niet onder dit soort sociale druk te bezwijken.

"Jij hebt best een goeie huid, maar je voorhoofd is wel al behoorlijk gerimpeld", zei redactrice R. aan de lunchtafel.
Tien minuten later stond ik voor de spiegel in de wc. Ik zag wat ze bedoelde en leuk was anders. Maar mijn besluit staat vast. Na een verleden zonder Wrangler, sigaretten, college-dassen, koffie en bier, ga ik even dapper en vrolijk een toekomst zonder botox tegemoet.

En ik bedacht wat ik eigenlijk tegen redactrice R. had moeten zeggen: "Misschien moet jij wat laten doen aan je ruggengraat."
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments