Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

10 MINUTEN

"Delen kan hij nog niet", zegt juf Netteke over het patatje. "Maar ik denk dat dat nog wel komt."
Ik heb een 10-minuten-gesprek aangevraagd bij de peuterspeelzaal waar hij sinds een paar maanden 2 keer per week komt. Vanwege zijn dysfasie wil ik graag weten hoe het hem vergaat. En dat hij niet kan delen, dat verbaast me niks.
Juf Netteke schetst nog wat situaties. Van het patatje dat niet te stoppen is als het om de glijbaan gaat. Dat hij weliswaar moeilijk praat, maar met zijn ogen heel goed uit kan drukken hoe hij zich voelt. En van te hard door de gang fietsen en dan een kindje omver rijden en dat dan weer heel erg vinden voor zo'n kindje.
Ik herken het allemaal.

Maar er zijn ook plaatjes die ik niet herken.
"Als we gaan knutselen, moet ik hem echt uitleggen waarom we gaan knutselen en hoe we gaan knutselen en hoe het eruit zal gaan zien. Als ik dat niet doe, dan begint hij er gewoon niet aan. Dan kijkt hij me aan van: waarom zou ik dat gaan doen? En als er heel veel kinderen om heem heen spelen, dan raakt hij ineens gestresst en rent hij weg. Hij kan zich niet goed afsluiten voor te veel prikkels."
"Goh", zeg ik.
En ik realiseer met dat dit de eerste keer is dat een buitenstaander mij waarnemingen vertelt over het patatje die ik niet kan beoordelen. Het voelt raar. Ik heb vertrouwen in de juf. En ik heb vertrouwen in het patatje. Maar door zijn taalprobleem wil een deel van mij het liefst dat het patatje voor altijd lekker in zijn puntzakje mag blijven zitten, met een hele dikke laag mayo eroverheen. Zat de wereld maar zo in elkaar...

"Maar het mooiste is", gaat juf Netteke verder, "als we aan tafel gaan om samen te eten. Dan zingen we altijd eerst een paar liedjes en dat vindt hij zo prachtig. Dan straalt hij echt van geluk. En dat zijn voor mij dan weer de momenten dat ik denk: ja, dit vind ik het leukste aan dit werk."

En ineens zie ik het beeld voor me van juf Netteke dat mijn patatje opeet. En van hem geniet. En ik denk: het is goed zo.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments