Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZONDER BALLEN

Al bijna anderhalf jaar zitten we in het nieuwe gebouw met de redactie. En trouwe lezers van dit log weten dat ik er heel wat op heb gemopperd.

Alles zou professioneler en efficiënter gaan worden in dit pand. Zakelijker vooral. Maar ik heb altijd een hekel gehad aan zakelijke uitstralingen. Meestal houdt dat vooral in: afstandelijk, onpersoonlijk. Een rijzig pand met spiegelende, zwarte ramen, de vlaggen die buiten officieel hangen te wapperen, de toegang alleen via pasjes en parkeerplekken alleen voor enkele gegadigden.
Ik begrijp wel waarom directeuren in zo'n pand willen zitten. Het is intimidatie, machtsvertoon. Iedereen die binnenkomt, moet al vanaf de balie onder de indruk zijn en het gevoel hebben: goh, dat ik hier mag zijn. En het bedrijf moet uitstralen: wij zijn professioneel, succesvol, efficiënt, gestroomlijnd en we hebben alles onder controle.

Vandaag waaide het. Niet heel erg, maar net hard genoeg om een van de technische probleempjes van het pand bloot te leggen. Op onze verdieping begint het dan namelijk te gieren.
"Ik vind het wel gezellig klinken", zei freelancer I. bij binnenkomst.
"Wacht maar", zeiden wij.
Twee uur later was het gieren overgegaan in gillen. Want zo klinkt het. Alsof er twintig hysterische tieners in staat van shock verkerend staan te krijsen aan je bureau. Niks gezelligs aan. Als de telefoon gaat, kun je hem soms niet eens horen. Als je hem wel hoort en je neemt op, schrikken ze zich kapot aan de andere kant van de lijn.

Vandaag had ik er genoeg van. Ik belde facilitaire zaken en schreeuwde door de telefoon dat er iets moest gebeuren. Ze zou 'iemand sturen'. Het was Hans. Van de catering. En die zag geen oplossing.
"Het probleem zit hier bij de ramen", brulde redacteur E. door het gieren heen. "Een tochtstrip zou al wonderen doen."
Met tegenzin haalde Hans een tochtstrip. Met moeite plakte hij hem tegen het raam.
"He Hans, wat voor soep hebben we straks?", riep redactrice D.
"Groentensoep", riep Hans terug. "Maar wel zonder ballen, want nou ben ik even hier druk mee."

U ziet het: heel professioneel en alles onder controle.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments