Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN AMBASSADEUR VAN HET MEDIUMSCHAP

De pipo speelt bij een vriendje. En nu haal ik hem op. Ik bel aan en de moeder doet open. Er is iets met haar blik. Met hoe ze me aankijkt. Een beetje… met vraagtekens. Ik denk: de pipo heeft iets gezegd en daar zit ze mee.

Ze zijn aan het verbouwen in huis en de moeder legt me uit wat er precies gebeurt. Anderhalve meter aan de woonkamer en in de achtertuin komt een tuinhuis. Allemaal heel leuk, maar tijdens het vertellen heb ik steeds het gevoel dat ze me uitcheckt.

Dan vertelt ze wat ze allemaal hebben gedaan terwijl de pipo er was: croissantje gegeten, spelletje gedaan, voorgelezen. En dan komt het.
“Ik zei dat ik vanavond ga squashen. En ik vroeg of jij ook ergens op zat. Toen zei je zoon dat je ‘op mediummen zit’. En dat je praat met dode mensen.”

Aha.

Het is weer dat gevoel van uit de kast komen, maar wel met een verschil: tot nu toe bepaalde ik zelf wanneer en hoe ik dat deed. Nu voelt het alsof ik lekker rustig in mijn kast zat en er ineens iemand de deur opentrekt en zegt: hé, wat doe jij daar? Ik zoek naar de woorden die me hieruit gaan redden.

Op dat moment komt de pipo de trap aflopen. Op zijn sokken, rode konen, haar in de war, hij heeft duidelijk heerlijk gespeeld. En hij heeft gehoord wat de moeder net tegen me zei.
“Ja, dat vinden ze gek hier, dat jij mediumt”, roept hij, terwijl hij zijn schouders ophaalt. “Maar dat geeft niks hoor. Ik heb ze al uitgelegd dat er niets raars aan is. Dat als je dood bent, dat alleen je lijfje dan weggaat, maar dat je voor de rest nog bestaat. En dat jij dan met ze kunt praten. Echt met bewijzen en zo.”

Ik kijk naar de moeder. Ik vind het zelf een vrij duidelijke uitleg waar ik niet zoveel aan toe heb te voegen. Maar dat lijkt ook niet zo nodig. Ze wilde vooral weten of het echt waar was. Nou, het is dus echt waar.

Ze zwaaien ons heel vriendelijk uit. En ik heb het gevoel dat ik nog aardig door de test ben heengekomen.
“Vond je dat ik het goed had uitgelegd van je werk?”, vraagt de pipo.
"Heel goed", zeg ik.
En ik denk: je bent een waardige ambassadeur van het mediumschap.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments