Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

 • Music:

PLEKKEN, DEUKEN EN MOOIE HERINNERINGEN

Ik ben in Friesland, om de boot op te poetsen. De boot staat nog op de wal en de romp moet eerst gewassen worden, dan in een soort was gezet worden en daarna helemaal opgepoetst. Hard werken dus, want ik ben in mijn eentje.

Er staat een harde, gure wind en het is zwaar bewolkt in Friesland. Achter me varen de plezierboten over het prinses Margrietkanaal.
"Even doorpoetsen en dan zit je volgende week ook lekker op het water!", schreewt de schipper van een tjalk me vrolijk toe.
Nou, niet dus, want de boot wordt verkocht. Het nemen van de beslissing viel me eigenlijk niet heel zwaar. Maar nu ik hier zo sta, maakt het toch wat los. Sinds mijn vierde hadden we thuis een boot en het leven op het water is jarenlang mijn leven geweest.

Als ik tussen de middag even aan dek een boterham zit te eten, kijk ik uit over het kanaal. Ik zie mezelf daar, vlakbij de ingang van Terhorne, nog zeilen. Ik was 17 en ik maakte een trektocht in een open boot, samen met vriendinnen. We hadden de slappe lach. Zo slap, dat we echt niet meer wisten wat we deden zodat we daar tegen die scheidingston opknalden. Ik durf te wedden dat de deuk er nog in steeds zit.

Zo is Friesland vanaf het water bezaaid met plekken, deuken en herinneringen. En nu ga ik er een punt achter zetten. Omdat het even tijd is voor andere dingen. En later, als ik oud ben, echt oud, dan koop ik samen met A. een motorschip met een teakdek. Dan tuffen we op ons gemakje door Nederland, zittend op een stoeltje in de overkapte kajuit. En dan varen we langs al die plekken met die deuken en andere mooie herinneringen, mijmerend over die goeie ouwe tijd...
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments