Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE PAASTOESPRAAK VAN KONINGIN JANNEKE

“Weet je wat zij tegen me zegt, van nummer 54?”, briest de mopperbuuf.
“Ze zegt:, misschien moet je eens vrijwilligerswerk gaan doen. Ik zeg: ik pieker er niet over! Ik heb mijn hele leven al gewerkt. Ik ga niks meer doen, voor niemand niet. Ik ga alleen nog maar genieten van m’n welverdiende pensioen!”

Ik denk na over haar laatste zin. Die klopt niet, want ze geniet helemaal niet. Ze zeurt alleen maar. Terwijl ze alles heeft: tijd, geld en een ov-jaarkaart. Wat wil een mens nog meer. Maar het is een leeg bestaan dat ze leidt. Een leven van vier keer per jaar op vakantie, elke week een nieuwe outfit en maar klagen, elke dag weer.

Tegenover dit verhaal staat een ander verhaal dat ik laatst hoorde. Het kwam van een collega van begin twintig wier vader overleed. En dat vlak voordat hij naar Afrika zou vertrekken waar hij, met geld dat hij zelf had ingezameld, een school zou bouwen in een dorp. De collega besloot deze daad na zijn dood alsnog te verrichten, maar om een reden die iets met belastingen te maken had, bleef er bijna niets van het ingezamelde bedrag over. Omdat ze de reis toch wilde maken, vulde ze het bedrag aan met de erfenis die ze van haar vader had gehad. Met pijn in het hart, want ze zou ook weer gaan studeren, dus eigenlijk kon ze dat geld zelf ook wel gebruiken. Maar goed. Zij naar Afrika. Ze schonk het geld, zag wat ermee gebeurde en zei toen letterlijk: “Dat was het allerbeste gevoel dat ik ooit in mijn leven heb gehad.”

Het advies van de vrouw van nummer 54 aan de mopperbuuf was natuurlijk briljant. Als vrijwilligster zou de mopperbuuf weer onder de mensen komen. Ze zou weer aanspraak hebben en waardering krijgen. Ze zou iemand zijn, in plaats van alleen maar te hebben. Maar de waarde van die boodschap wordt op grote schaal onderschat.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment